Nepřípustné zasahování do ústavněprávní podstaty samosprávy. Tak označuje radnice Mariánských Hor a Hulváků rozhodnutí MŽP ČR povolující rozšiřování provozu na likvidaci nebezpečných odpadů CENNZO.

„Radní našeho obvodu proto rozhodli, že kvůli tomu podáme na stát žalobu. Měli bychom mít poslední slovo v tom, co se na našem území vybuduje, zejména, pokud jde o tak zásadní stavbu, jakou je spalovna nebezpečných odpadů,“ uvádí Patrik Hujdus, starosta zvolený za hnutí Nezávislí.

Osada Červený kříž v Ostravě. Ilustrační foto.
Ostravské ghetto Červený kříž: městský obvod uložil pokutu 3,84 milionu korun!

Verdikt MŽP ho každopádně nepřekvapuje. „Byli jsme připraveni na všechny varianty, což však neznamená, že s ním souhlasíme. Naopak, vadí nám, že na nesouhlasné názory a argumenty města, jeho obvodů i občanů ministerstvo vůbec nebralo zřetel. Samotné stanovisko obsahuje upozornění, že proti němu v tuto chvíli není přípustné odvolání. Věřím ale, že to ještě není konec,“ vysvětluje.

Hujdus míní, že „možné je všechno“ a bude záležet pouze na tom, co konkrétního kdo učiní. „Pokud občané a představitelé obvodů a města s něčím většinově nesouhlasí, měl by stát přehodnotit svůj postoj. Můj je stále stejný od samého počátku: S výstavbou nové spalovny nesouhlasím!“ poznamenává s tím, že Mariánské Hory a Hulváky se se spalovnou coby nejbližší sousedé smířit nechtějí. A hledají všechny možné způsoby pro to, jak nynější nepříznivý stav zvrátit.

Pietní místo před Fakultní nemocnicí Ostrava.
Na podporu rodin obětí střelby v Ostravě lidé zaslali bezmála sedm milionu korun

„Myslím, že představitelé města v rámci nesouhlasu se záměrem výstavby nové spalovny dělají vše, co je možné. Kraj ale podle mě mohl se zástupci majitelů společnosti SUEZ jednat a nabídnout jim k výstavbě jinou, vhodnější lokalitu,“ míní Hujdus a upozorňuje, že Ostrava trpí spoustou ekologických zátěží. Nový zdroj znečištění je proto pro její obyvatele hodně citlivé téma.