VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejezte, nepijte ani nežijte blbě aneb „Super jídlo“ za super ceny

Ochutnat jídla vysoké gastronomie za přijatelnou cenu. To je hlavní náplň letos již devátého ročníku Grand Restaurant Festivalu, který se uskuteční v prestižních restauracích Maurerova výběru Grand Restaurat v celé České republice od 15. ledna do 28. února.

14.1.2018
SDÍLEJ:

Uznávaný gourmet Pavel MaurerFoto: Deník / Divíšek Martin

V našem kraji se do akce zapojilo devět restaurací. Letošním mottem je Superfood za super ceny.

„Ochutnáme třeba mořské řasy, dezert z baobabu, habešskou bezlepkovou mouku, reishi houbu nesmrtelnosti, ale také lokální superpotraviny, jako třeba moruši či rakytník,“ říká zakladatel festivalu, foodkritik, gurmán a původně novinář Pavel Maurer.

Restaurace v kraji
Čeladná: Miura hotel; Opava: U Tiskárny; Ostrava: Best Western hotel Vista, Buena Vista; Imperial Hotel Ostrava, La Brasserie; Jan Maria; Mercure Ostrava Center, Janak restaurant & bar; Park Inn by Radisson Hotel Ostrava, Bamboo; Ostravice: Sepetná hotel; Trojanovice: Rekovice restaurace & lesní hotel; Velké Karlovice: Lanterna Spa hotel, Vyhlídka.

A právě rakytníkovou omáčku najdete v menu Janak restaurantu & baru ostravského hotelu Mercure Ostrava Center.

Ochutnat ji můžete spolu s borůvkovým dortíkem, kterému předchází filé z divokého lososa na salátku z bílé a červené quinoy (merlík chilský, v Latinské Americe je využívána jako obilovina) s avokádovou espumou (pěnou) a jako hlavní chod váleček z mangoldu a krůtího masa, batátové pyré, černá čočka a ananasovo-chilli redukce.

„K menu jsem vybral víno z rodinného vinařství Sedlák, například tramín červený, pozdní sběr, k dezertu pak víno z Pálavy,“ upřesnil banketový koordinátor hotelu Mercure Ondřej Jančár.

A proč právě superfood? „Stále více lidí chce žít zdravě, starat se o svoji duši i tělo, exprimentovat,“ říká Pavel Maurer.

Co se týká samotných restaurací, některé se do výběru hlásí samy. Jiné, které se kupříkladu zúčastnily minulých ročníků, letos chybí. „Důvodem bývá skutečnost, že se to těmto podnikům nevyplatí, nebo také personální záležitosti. Gastronomické podnikání se napříč celou republikou potýká se zoufalým nedostatkem dobrých kuchařů,“ vysvětluje Pavel Maurer.

Ten na sebe prozradil, že sám moc rád vaří, ale výhradně jídla, která nedají moc práce, které stačí připravit do hodiny. „U vaření relaxuji. Pustím si rádio, otevřu si láhev vína nebo pivo a pomalu vařím,“ říká gurmán.

Z jídel, která se v našem kraji letos nabízejí, jej nejvíce zaujala kachní prsa s angreštovou omáčkou.

„Miluji angrešt, je to typicky česká, ale zanedbávaná superpotravina. V supermarketu ji nenajdete. Mám také velkou slabost pro hotel Miura v Čeladné, kde vaří podle mého mínění jeden z nejlepších kuchařů v celé republice, Michal Göth, a jeho pohankový lívanec s povidly, tvarohem a ovocem bude určitě moc dobrý,“ dodal na závěr Pavel Maurer.

K TÉMATU

Jak zakoupit degustační menu?
Na www.grandrestaurantfestival.cz si můžete vybrat degustační základní, dvouchodové nebo tříchodové menu za ceny od 250 do 600 korun.

Do Grand Restaurant Festivalu se po tříleté přestávce zapojí také Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích v Beskydech, což skýtá příležitost spojit degustaci se zimními radovánkami ve zdejším Resortu Valachy lyžováním ve Ski areálu Razula, jehož hlavní sjezdovka Razula je hned na protějším kopci, nebo s relaxací ve Wellness Horalu.

Zážitková restaurace Vyhlídka Spa hotelu Lanterna, která bývá otevřena jen ve večerních hodinách, se u příležitosti festivalu zcela mimořádně otevře také přes poledne.

Otevřená kuchyň a příroda: v Maurerově výběru vyhrála olomoucká Entrée

Pevné usídlení špičkové gastronomie v českých a moravských regionech potvrdil XXII. ročník ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Mezi desítkou restaurací, kterým hodnotitelé dali nejvyšší známky za jídlo, obsluhu a interiér, se umístily čtyři mimopražské podniky.

Na metu nejvyšší dosáhl nováček, olomoucká restaurace Entrée. Jejím logem je Inspirováno přírodou, takže tu nenajdeme ryze české, francouzské nebo asijské menu, nýbrž kulinářské kreace související s vodou, zahradou či ohněm doplněné různými ingrediencemi.

Na druhém stupínku skončila jedna ze tří restaurací s michelinskou hvězdou v České republice, Radisson Blu Alcron hotel v čele s šéfkuchařem Romanem Paulusem. Třetí příčku obsadila Terasa U Zlaté studně, za jejíž přitažlivostí stojí nejen unikátní výhled na Prahu, ale především Pavel Sapík. Do první desítky se poprvé dostal Miura Hotel z Čeladné.

Zakladatel ankety Pavel Maurer připomíná, že uživatelé průvodce se mohou orientovat podle různých kritérií. „Naše hodnocení reflektují zvlášť jídlo, obsluhu, interiér a dokonce máme speciální kolonku TOP 10 podle jmenovitých expertů a také oblíbený žebříček TOP 10 nejlacinějších z TOP 100,“ říká Maurer. V letošním ročníku amatérští porotci i profesionální gurmáni navštívili 974 restaurací, z nichž 218 získalo při hodnocení potřebný počet hlasů. Projedli téměř 5,7 milionu korun a průměrně utratili 720 korun - více zde.

Žebříček Top 10 absolutně*

1. Entrée (Olomouc)

2. Radisson Blu Alcron hotel, Alcron (Praha)

3. Terasa U Zlaté studně (Praha)

4. Radisson Blu Alcron hotel, La Rotonde (Praha)

5. Miura hotel (Čeladná)

6. Pavillon (Brno)

7. Four Seasons hotel, CottoCrudo (Praha)

8. Chateau Mcely, Piano Nobile (Mcely)

9. Bellevue (Praha)

10. Grand Cru (Praha)

*Žebříček TOP 10 publikuje deset nejlepších restaurací podle jednotlivých kategorií: jídlo, obsluha, interiér. Z těchto kategorií pak vzniká absolutní vítěz tak, že je sečtena 2x známka za jídlo, 1x za obsluhu a 1x za interiér a to vyděleno čtyřmi.

Autor: Hana Porebská

14.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Manipulační dělníci ve výrobě 14 000 Kč

Manipulační dělníci ve výrobě Operátor/ka výroby. Požadované vzdělání: bez vzdělání. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 27. Poznámka: Zaměstnání na dobu určitou - půl roku a poté možnost prodloužení., Vhodné i pro osoby zdravotně znevýhodněné a absolventy., , Požadujeme:, spolehlivé lidi s ochotou pracovat ve 3-směnném provozu., , Nabízíme:, Proplácení cestovného (na základě předložených jízdenek). Možnost rychlého karierního postupu na pozici mistra a vedoucího směny z důvodu absence zaměstnanců právě na těchto pozicích., , Zájemci se mohou hlásit:, - telefonicky na čísle 731 009 303 - p. Tomáš Linh Le, , Místo výkonu práce: CT Park (průmyslová zóna Hranice), ul. Olomoucká 306, 753 01 Hranice.. Pracoviště: Comfort job agency s.r.o., Stodolní, č.p. 741, 702 00 Ostrava 2. Informace: Tomáš Linh Le, +420 731 009 303.

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 11 588 Kč

Účetní všeobecní Účetní. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 11588 kč, mzda max. 17423 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Dr.Šmerala 2565/25, Matiční gymnázium, Ostrava, příspěvková organizace, Kontakt: Marie Janečková, E-mail: janeckova@mgo.cz, Tel.: 596 116 238 volat Po-Pá 7:00-14:00 hod. , , Pracovní náplní je evidence drobného majetku v organizaci, vedení pokladny a archivu. V případě potřeby ochotně zaučíme. Nástup dle dohody - zástup za mateřskou dovolenou, pracovní doba v rozmezí od 6,30 hod. - 15,00 hod. - dle dohody, plat dle tabulek. Práce je vhodná i pro držitele invalidního důchodu.. Pracoviště: Matiční gymnázium,ostrava, příspěvková organizace, Dr. Šmerala, č.p. 2565, 702 00 Ostrava 2. Informace: Janečková, +420 596 116 238volatmezi7-14hod..

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 13 500 Kč

Pracovníci ostrahy, strážní Strážný/ná - Recepční - OZP. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 13500 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Místo výkonu práce: Moravská Ostrava, Kontakt: telefonicky po - pá 9:00 - 15:00 hod., e-mailem, Pro informování ohledně pracovního místa volat na níže uvedený telefon. Nechodit na pobočku!, , Požadujeme:, - přiměřený zdravotní stav, - trestní bezúhonnost (čistý Výpis z rejstříku trestů), - Osvědčení profesní kvalifikace (zájemcům zajistíme vykonání zkoušky) (hradí zájemce sám)!, - schopnost jak samostatné, tak týmové práce, - zodpovědnost, spolehlivost, komunikativnost, flexibilitu, - dobrou pracovní morálku a základy etiky (vstřícné a slušné vystupování), - vítáme zkušenosti z oblasti fyzické ostrahy. Pracoviště: Bohemia marten plus s.r.o. - moravská ostrava, K Trojhalí, č.p. 3361, 702 00 Ostrava 2. Informace: Simona Bernardi, +420 606 333 112.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Sociální pracovník 18 200 Kč

Odborní pracovníci v oblasti sociální práce Pracovník/ce v sociálních službách pro aktivizační činnost. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 18200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Bohumínská 1056/71, Slezská Ostrava, Kontakt: Jarmila Martinčeková, profesní životopis zašlete na e-mail: martincekova@dpd.ovanet.cz, Tel: 599 505 058, , Nástup: ihned/dohodou - zástup za nemoc, , Požadujeme:, - min. výuční list+akreditovaný kvalifikační kurz, - znalost zákona č. 108/2006 Sb., - znalost standardů kvality sociálních služeb, - uživatelská znalost práce s PC, - praxe v pobytovém zařízení soiálních služeb, - upřednostňujeme zájem o realizaci sportovních, pohybových a relaxačních aktivit, - výhodou znalost programu Cygnus, - empatie, spolehlivost, dobré komunikační a oraganizační dovednosti, tvůrčí myšlení, - zástup za nemoc, , Zaměstnanecké benefity. Pracoviště: Domov pro seniory kamenec, slezská ostrava, příspěvková organizace, Bohumínská, č.p. 1056, 710 00 Ostrava 10. Informace: Jarmila Martinčeková, +420 599 505 058.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
9

Ostravsko: Pro středoškoláky mladší 18 let je nabídka brigád mizivá

Houby. Ilustrační foto.

Prší, ale lesy jsou prázdné. Hřiby mají přestávku

Ostravské hotely jsou vyprodány. Některé už od loňského léta

Největší kulturní akce roku v Moravskoslezském kraji je tady. Se začátkem hudebního festivalu Colours of Ostrava tradičně hlásí plno prakticky všechny ostravské hotely a pensiony.

Dům psího utrpení a dvoujazyčná likvidace gigantického burgeru: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 17. července 2018.

OBRAZEM: Demolice Bazalů pokračuje. Podívejte se, jak od víkendu pokročila

FOTOGALERIE/ Jak už Deník o víkendu informoval, demolice fotbalového stadionu Bazaly ve Slezské Ostravě nabrala na obrátkách.

Ostrava se chystá na Colours. S přípravami finišují nejen pořadatelé

FOTOGALERIE/ Na hudební svátek Colours of Ostrava 2018 se připravují i restaurace v centru Ostravy, kavárníci, prodejci zmrzliny a také obchod s pracovními pomůckami, kde v uplynulém roce návštěvníci festivalu ve velkém nakupovali pláštěnky.  

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT