Jejich znalosti a zkušenosti hodnotila odborná porota v čele s Václavem Berkou, emeritním vrchním sládkem Plzeňského Prazdroje. V čepování piva i dalších disciplínách byl nejlepší Michal Španěl z ostravské restaurace Original Baseball Restaurant Arrows, který společně s dalšími dvěma finalisty postupuje do celostátního kola v Plzni 15. srpna.

Soutěž, která letos probíhá již čtrnáctým rokem, je určená výčepním, barmankám a barmanům, kteří dokonale ovládají svoje řemeslo, dělají ho s láskou a sdílejí nadšení pro zlatý plzeňský ležák Pilsner Urquell. Za uplynulých 13 ročníků se klání zúčastnily stovky výčepních. Cílem soutěže je nejen osvěta mezi výčepními a zvyšování prestiže tohoto krásného řemesla, ale především podpora a vysoký standard pivní kultury u nás.

„Do letošního ročníku se přihlásilo téměř 400 výčepních – je to dokonce ještě více než v minulém roce. Svědčí to o tom, že soutěž dobře plní svou roli a že se mezi českými výčepními stala pojmem. Pro nás je zájem o klání výčepních dokladem, že péče o naše pivo v hospodách se stále zlepšuje. A o to nám jde především,“ řekl emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Soutěžící své znalosti poměřili nejprve v písemném testu zaměřeném na výrobu piva a péči o něj. Po něm následovala praktická zkouška, kdy výčepní dokazovali porotě, že načepovat dokonalou „hladinku“ se sněhobílou krémovou pěnou je pro ně samozřejmost, stejně jako umění komunikace s hosty.

Ostravského regionální kola se zúčastnilo celkem 25 výčepních. Všichni tři finalisté regionálního kola čepují pivo v Ostravě. Kromě Michala Španěla postupují také dvě ženy – Simona Křížková z restaurace Slezská PUOR a Barbora Gojová z Kozlovny U Ježka (na snímku níže).

Kromě Michala Španěla postupují také dvě ženy – Simona Křížková z restaurace Slezská PUOR a Barbora Gojová z Kozlovny U Ježka.

Výčepní Michal Španěl se do soutěže přihlásil již potřetí, tentokrát ale po delší přestávce, aby získal tolik potřebné zkušenosti. K čepování piva se Michal dostal sám, rychle se pro něj ale nadchnul. Michala přihlásil do soutěže tým jeho kolegů v hospodě Arrows.

„Moc se těším na finálové kolo a jeho atmosféru, která je opravdu skvělá. Věřím, že mě soutěž v mojí práci posune dopředu a že se naučím ještě lépe čepovat pivo i komunikovat s hosty. To mě totiž na práci výčepního baví nejvíce – že se za námi a za skvěle načepovaným plzeňským ležákem hosté vracejí,“ říká Michal Španěl.

Letošní ročník soutěže má sedm regionálních kol – kromě Ostravy výčepní soutěží v Brně, v Hradci Králové, a po dvou kolech v Praze a v Plzni. Zájem o účast v soutěži Pilsner Urquell Master Bartender je každoročně velmi vysoký, specialisté Pilsner Urquell do ní však vybírají jen ty nejlepší z každého regionu.

Vítězové letošního ročníku budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru 15. srpna v Plzni. Ještě před konáním finálového kola projdou všichni postupující namátkovou kontrolou, kdy je tajně navštíví sládci z Plzeňského Prazdroje v jejich domovských hospodách. Během července a srpna tak sládci inkognito prověří jejich schopnosti čepovat a servírovat pivo.