Píše se v nich, že prezident automaticky postupuje do druhého kola, a tudíž není nutné pro něj v prvním kole odevzdávat volební hlas.

Případem se již začala zabývat moravskoslezská policie. Informace jsou totiž nepravdivé.

Snímek ze sociální sítě facebook.comZdroj: Facebook.com

Na letáky policii ve čtvrtek v noci upozornila žena z Ostravy. „Dosud neznámý pachatel měl v období bezprostředně před volbou prezidenta České republiky umístit do schránek domu v Ostravě-Zábřehu na ulici Volgogradské letáky s nepravdivou informací,“ konstatovala mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková, která přiblížila obsah letáku.

Ostravské laguny. Ilustrační foto.
Za extrémní zápach v Ostravě prý mohou laguny. Těžaři nesouhlasí

„Autor sdělení nabádá voliče prezidenta Miloše Zemana, aby nevyužili svého práva volit ve dnech 12. ledna a 13. ledna 2018,“ sdělila Holčáková a dodala: „Autor letáku v textu tvrdí, že v letošním roce došlo ke změně a prezident postupuje přímo do dalšího kola voleb. Pachatel v textu předmětného letáku nabádá voliče prezidenta Miloše Zemana, aby své právo volit využili až v termínu 25. a 26. ledna 2018,“ uvedla Holčáková.

Nepravdivá informace se šíří také internetem a je sdíleno na sociálních sítích. „Podle české ústavy postupuje stávající prezident automaticky do druhého kola. Zemanovi voliči tak tento týden nemusí nikam chodit,“ objevilo se například na Facebooku. Většina diskutujících je přesvědčena, že jde o nepovedený žert nebo hodně nevydařený pokus někoho zmást. Zároveň však vyjadřují obavy, zda někteří starší voliči Miloše Zemana letáku nalezenému ve schránce neuvěří.

Policie případ vyšetřuje jako trestný čin maření přípravy a průběhu voleb a referenda. „Žádáme občany, kterým byl předmětný leták s nepravdivým sdělením doručen, aby nás kontaktovali na lince 158,“ uzavřela Holčáková.

Ilustrační foto.
Volíme prezidenta. Už podruhé. Připomeňte si s námi zajímavosti z roku 2013