„Neměl jsem důvod utíkat z pozice tajemníka národního výboru a kolektivu, který vznikl po listopadu 1989. Ztrátou vedoucí úlohy strany v ústavě České republiky se něco muselo změnit, a také se změnilo,“ říká Josef Babka, podle něhož je pluralitní systém mnohem zajímavější, a to zejména díky souboji jednotlivých politických stran a jejich programů.

Sám jich zažil nespočet, protože v zastupitelstvu města figuruje nepřetržitě už třiatřicet let a je v něm tak nejdéle sloužícím politikem. Na radnici tehdy zůstal i během sametové revoluce jako jediný z tehdejších politiků. „Vždy jsem musel být někým zvolen, je to také o vztahu k práci, kterou dělám,“ vysvětluje téměř celoživotní politik.

Uplynulých třicet let v životě města i strany Babka, jak sám říká, „rozhodně nepovažuje za promarněné“.

„Ostrava prošla obrovským vývojem. Jsme městem, které zabezpečuje široké kulturní a sportovní vyžití a od práce jdeme spíše k využití volného času. Průmyslové podniky jsou stále nezbytné, ale Ostrava jako taková se postupně mění a nesnadný přechod, který ještě není ukončen, zvládla,“ říká muž, který nepovažuje za dobrý počin podle něj unáhlené zasypávání šachet a nemožnost je využít v případě potřeby v budoucnu.

V rozhovoru hovoří také o svém soukromí nebo o možnosti zůstat v politice i po skončení tohoto volebního období.

Celý rozhovor s Josefem Babkou můžete zhlédnout už od čtvrtka 28. listopadu na facebookových stránkách města Ostravy. Příště bude hostem posledního dílu ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.