Devětašedesátiletá Ludmila Piskořová z Frýdku-Místku půldruhého roku bojuje s leukemií. Tvrdí, že z nejhoršího je už venku, ale kvůli zápalu plic a dalším komplikacím musela jít do nemocnice. Tentokrát se už ale může léčit pár kilometrů od domova v ostravské fakultní nemocnici.

Ludmila Piskořová je jedna z prvních, kdo se léčí v nově otevřené lůžkové části ústavu klinické hematologie Fakultní nemocnice Ostrava.

V ústavu klinické hematologie totiž otevřeli nové moderní lůžkové oddělení s osmnácti lůžky. Takové zařízení v Moravskoslezském kraji dosud chybělo a nemocní v těžkých stavech museli za léčbou dojíždět. Paní Piskořová patří k prvním z těch, kteří namáhavou cestu nemusejí absolvovat.

„Řada komplikovanějších pacientů nebo nemocní s některými speciálními diagnózami dosud jezdili do Olomouce nebo do Brna, což je dobře, dostali tam dobrou péči, ale cestovat přes dvě stě kilometrů v těžkém stavu už pro ně tak dobré není. S novým oddělením se kvalita léčby zvýší," míní nový přednosta ústavu klinické hematologie ostravské fakultní nemocnice Roman Hájek, který přes dvacet let působil na brněnské hematoonkologické klinice a na brněnské lékařské fakultě vybudoval jeden z největších výzkumných evropských týmů se zaměřením na krevní nádorové onemocnění mnohočetný myelom.

„Vůbec mi to tady nepřipadá jako v nemocnici, je to tady moc pěkné, barevné, skoro jako v hotelu. Prostředí jistě přispívá k úspěšné léčbě, hlavně po psychické stránce. Personál je také úžasný, respektují soukromí, představí se, všechno vám vysvětlí, konzultují," pochvaluje si nemocná žena.

Nově otevřená lůžková část ústavu klinické hematologie Fakultní nemocnice Ostrava i s vybavením si vyžádala třiatřicetimilionovou investici.

Profesor Roman Hájek upřesnil, že ústav klinické hematologie je specializované pracoviště na krevní onemocnění a krevní nádory. Nejčastějšími diagnózami, které tu odborníci léčí, jsou leukemie, lymfomie, nádory uzlin a kostní dřeně. Ročně jde o tisíce pacientů. Součástí ústavu jsou nyní hematologické ambulance s denním stacionářem, hematologická laboratoř a odběrové centrum.

Ředitel nemocnice Svatopluk Němeček uvedl, že nemocnice by ráda pro ústav získala statut kliniky a chtěla by se zařadit mezi nejlepší hematoonkologická centra při fakultních nemocnicích v zemi.

Dodal, že už teď vzniká nedaleko lůžkové části v právě rekonstruovaném plicním pavilonu nový ambulantní trakt s dostatečnou kapacitou pro pacienty z celé severní Moravy a Slezska. Rekonstrukcí prochází také laboratorní zázemí. „V únoru otevřeme pro výzkum tak důležitou biobanku nádorových tkání. Do léta otevřeme několik nových léčebných programů a do konce roku zprovozníme transplantační JIP. Na začátku roku 2014 chceme zahájit transplantační program kostní dřeně," slíbil přednosta Hájek. Pacienti tak za transplantacemi kostní dřeně nebudou muset cestovat.