V modro-bílé kombinaci, typické pro Ostravu, vyjela tento týden z ostravské městské nemocnice nová sanitka. Vedle běžného vybavení, jako jsou například nosítka nebo výklopná nakládací plošina, má i speciální pojízdné infarktové ergonomické křeslo, které unese pacienty až do hmotnosti dvě stě padesáti kilogramů. Jedinečná je také v tom, že jako první sanitce v České republice ji tady bakterie a viry zničili pomocí nanočástic s obsahem titanu.

„Nano nástřiky podstatně více ochrání pacienty před kontaktními nákazami, výrazně snižují riziko napadení organismu pacientů s oslabenou imunitou nežádoucími mikroorganismy a zabraňují následným komplikacím," uvedl ředitel ostravské městské nemocnice Tomáš Nykel. Doplnil, že právě u sanitek na převoz pacientů je kladen obrovský důraz na hygienu. Denně se v nich totiž do nemocnice přepraví desítky raněných, nemocných i rodiček.

Sanitky ostravské městské nemocnice se musí několikrát denně dezinfikovat. Zvýšit hygienu v nově zakoupené sanitce má speciální nástřik s obsahem nanočástic.

Technologii pro nemocnici aplikuje pražská firma NanoGT, která na vývoji spolupracovala s japonskými firmami. Účinnost nástřiku pro zdravotnické zařízení ověřoval Zdravotní ústav v Ostravě. Už před několika měsíci tímto způsobem „vyčistili" některá oddělení, například JIP a ARO. „Po vyhodnocení účinku nástřiků se ukázalo, že jsme dosáhli více než padesátiprocentního zlepšení mikrobiální čistoty ovzduší," uvedla mluvčí nemocnice Darina Majková. Nástřik vydrží podle ředitele společnosti NanoGT Jaromíra Hanačíka minimálně dva roky. Účinek je okamžitý.

A jak vůbec nanočástice dokáží špínu a mikroorganismy zničit? „Jde o velmi malé částice o velikosti dva nanometry, které dokáží velmi snadno přilnout k povrchu, a když bych to měl říct laicky, tak spálit všechny organické látky. Rozloží se na oxid uhličitý a vodu," vysvětlil Jaromír Hanačík. Výhodou této novinky je také to, že působí nejméně dva roky a ošetřený povrch stačí omývat teplou vodou. Foto: Deník/Miroslav Kucej