Tomáš Sova a Vladimír Lipina. Dva muži z Moravskoslezského kraje, kterým se loni v září obrátil život naruby.

Oba po otravě metanolem skončili v nemocnici ve vážném stavu a s poškozením zraku. Zatímco Tomáši Sovovi se zrak zlepšil, pan Lipina zůstal nevidomý a musel se naučit žít ve tmě.

Oba muži i ostatní lidé, kteří přežili otravu metanolem, musí docházet na pravidelné kontroly k lékaři. Nikdo totiž neumí s jistotou říct, co všechno mohl metanol v lidském těle napáchat.

„Pacienty, u kterých to zdravotní stav v návaznosti na uvedenou aféru vyžaduje, máme pod dohledem v našich odborných ambulancích. Ostatní pacienti, kteří byli propuštěni z nemocničního léčení bez následků, jsou v gesci svých praktických lékařů," uvedl Tomáš Nykel, ředitel ostravské městské nemocnice.

Jeho slova potvrdila i mluvčí zdravotnické skupiny Agel, pod kterou spadá hned několik zdravotnických zařízení v kraji.

„Už v době, kdy u nás pacienti, kteří se otrávili metanolem, byli hospitalizováni, jsme je upozorňovali na to, že budou muset docházet na pravidelné kontroly. Jsou jim například dělány rozbory krve a absolvují i vyšetření u očního lékaře," sdělila Hana Szotkowská, mluvčí Agel. Dodala, že také při propouštění z nemocnice prošli pacienti komplexním vyšetřením.

„Lékaři tak s těmito výsledky mohou srovnávat jejich aktuální zdravotní stav," doplnila Hana Szotkowská.

Jakmile nemocnice loni propustily všechny pacienty, musely začít řešit také financování nákladné léčby. To se jim doteď nepodařilo vyřešit.

„Otázka, kdo zaplatí nákladnou léčbu u části pacientů, již byli postiženi otravou v souvislosti s metanolovou aférou, zůstává stále nezodpovězena. Tento problém řešíme průběžně se zdravotními pojišťovnami,"Tomáš Nykel.

Stejná je situace také v nemocnicích Agelu.

Přestože vlna strachu opadla a lidé už se otravy metanolem tolik nebojí, mají stále možnost si nechat otestovat láhve alkoholu, zda jedovatý metanol náhodou neobsahují.

„Stanovení metanolu v lihovinách provádí například laboratoř Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě. Už během probíhající metanolové kauzy se přihlásily i další subjekty," uvedl Roman Letošník, vedoucí oddělení hygieny výživy Krajské hygienické stanice. Dodal, že všechny služby jsou zpoplatněny. Za 350 korun otestuje alkohol například paskovská firma Labtech. „Krátce po vypuknutí metanolové aféry jsme měli více zájemců, teď chodí tak maximálně pět lidí měsíčně," uvedl Jaroslav Kachyňa z Labtechu s tím, že mnohem častěji kontrolují alkohol likérek, které potřebují osvědčení o jeho nezávadnosti.