Od začátku invaze na Ukrajinu uplynulo čtvrt roku. Lidé, kteří utekli před válkou, žijí své první měsíce v novém prostředí a snaží se začlenit do běžného života. Město v průběhu uplynulých měsíců poskytlo k řešení situace jak finanční a materiální pomoc, stejně též realizuje řadu mnoha dalších kroků.

Vzdělání v ostravských školkách nalezlo 138 ukrajinských dětí, ve školách pak 538 žáků. Humanitární pomoci je proto zapotřebí i nadále. Sběrné místo, zřízené městem na Wattově ulici 797/17 v Ostravě-Přívoze, stále zajišťuje pomoc potřebným uprchlíkům a zásobuje Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, Potravinovou banku v Ostravě, distribuční místo Moment na Černé louce i další potřebné. Celkem svými dary přispělo téměř 3 200 lidí.

Středisko Slezské diakonie SILOE v Ostravě-Nové Vsi v sobotu 23. dubna ožilo netradičním ruchem. Pět ukrajinských žen a šest dětí v doprovodu vedoucí střediska Veroniky Raszkové strávilo odpoledne pečením tradiční velikonoční pasky.
OBRAZEM: Velikonoční pasku upekly i ukrajinské ženy v Ostravě, podívejte se

V posledních dnech však přichází darovat humanitární pomoc do sběrného místa toliko jednotlivci a některých věcí se již nedostává. V předposledním květnovém týdnu dorazili do sběrného místa čtyři dárci. Pokud se lidé rozhodnou v pomoci pokračovat, sběrné místo je možné navštívit od pondělí do pátku v době od 12 do 17 hodin, v sobotu pak v době od 8 do 13 hodin, v neděli je pak sběrné místo uzavřeno.

Co je aktuálně potřeba?

V současnosti je zapotřebí zejména hygienických potřeb, kterých se již nedostává. Jedná se například o kartáčky na zuby, mýdlo, šampóny, toaletní papír, tampóny atd. Pro potravinovou banku jsou potřeba trvanlivé potraviny – instantní polévky, rýži, cukr, olej, pohanku, luštěniny, černý čaj a jiné.

Ilustrační foto. Třinecké kino Kosmos.
Solidarita vadila. V Třinci ukradli ukrajinskou vlajku, chceme českou, vzkázali

Rada města schválila v úterý přijetí finančního daru společnosti Promet Group a. s. ve výši dva miliony korun. Darované finance pomohou zajistit provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině a použity budou také k financování vzdělávacích i volnočasových aktivit a pomohou tak k začlenění uprchlíků do běžného života. Pomoc lidem hledajícím ve městě bezpečí není lhostejná ani dalším dárcům. K vybavení desítek bytů pomohla společnost IKEA. Poděkování náleží všem dárcům, kteří svou pomoc poskytli a pomáhají i nadále.