Muž se vydal se svou ženou na večerní procházku. Při návratu do jedné z chat u řeky Opavy se však zřítil ze svahu.

„Strážníky přivolala prostřednictvím linky 156 zoufalá žena. Ta uvedla, že její muž upadl ze srázu do řeky Opavy v Ostravě-Třebovicích a leží nehybně ve vodě,“ uvedl mluvčí ostravských strážníků Jindřich Machů s tím, že na místo okamžitě vyrazila hlídka, kterou žena navedla na místo neštěstí.

Mladík byl nepravomocně odsouzen k pětiletému žaláři.
Praštil Roma půllitrem do hlavy za to, že je Rom. Mladíka z Ostravy čeká vězení

„Tvrzení ženy se záhy potvrdilo. Na hladině řeky Opavy strážníci opravdu spatřili bezvládné tělo osmačtyřicetiletého muže, který měl obličej pod vodou,“ popsal situaci Machů a dodal: „Jeden ze strážníků ani na okamžik nezaváhal a neprodleně sestoupil prudkým srázem k řece. Následně vstoupil do vody, kde objal bezvládné tělo muže kolem pasu a tahal jej zpět ke břehu.“

Celý zákrok komplikovala nejen tma, ale i nepřístupný terén. Prudký sráz znemožnil strážníkům vytáhnout muže na přístupovou komunikaci. Strážníci proto začali s poskytováním první pomoc přímo na kraji řeky. Muž v té době nedýchal.

Nezletilý chlapec ve věku 16 let se právě vracel v Ostravě–Porubě z tanečních, kdy ho oslovil neznámý muž. Nejdříve ho požádal o 20 kroun na jídlo. Poté, co mu mladík nevyhověl, rozhodl se peněz zmocnit násilím.
VIDEO: Takto se loupí v Porubě. Mladík z Ostravy to prý dělal z hladu

„Díky poskytnuté první pomoci začal opět dýchat. Byl však silně podchlazený a dezorientovaný. Strážníci jej proto zabalili do izotermické folie a kontrolovali základní životní funkce,“ uvedl Machů. Vzápětí na místo dorazili přivolaní hasiči a společně se strážníky se jim podařilo muže vytáhnout nad sráz na komunikaci, kde si jej převzali záchranáři.