Lekce severské chůze pro seniory se včera konala v Ostravě-Porubě, na kurz se přihlásilo hodně lidí. „Máme však omezenou kapacitu, pouze deset míst. Zkoušíme to letos o prázdninách vůbec poprvé, je to naše první lekce, která se uskutečňuje v rámci projektu Moderní stáří. Pro seniory to je zdarma. Pokud se tato akce bude líbit, budeme ji opakovat v příštím roce," říká Jana Poláčková z Kulturního centra Poruba.

Většina zúčastněných se o akci dozvěděla z radničního zpravodaje PRIO. Třeba i paní Ludmila Gorolová. „Neváhala jsem a hned jsem se přihlásila. Ráda bych se nordic walking naučila. S hůlkami jsem dnes poprvé, na hory však chodím poměrně často. Až to budu umět, předám své zkušenosti kamarádkám," vysvětluje s úsměvem paní Ludmila z Poruby.

NORDIC WALKING je dynamická chůze se speciálními sportovními holemi. Kolébkou tohoto nového sportovního odvětví je Finsko. „Hlavními výhodami nordick walkingu je, že ho lidé mohou provozovat, dokud jim to tělo dovolí, až do konce života. Člověk má s holemi čtyři nohy, odlehčuje tělu a kloubům a spotřebuje méně energie na danou vzdálenost. Pokud lidé trpí nějakými chorobami jako je cukrovka nebo vysoký tlak, má to velmi dobrý vliv, obojí pomáhá snižovat. Další věc je mimo jiné snížení nadváhy, když si člověk vyjde na hodinku, hodinku a půl dvakrát až třikrát týdně," uvedla Kateřina Repková.

Na akci se těšila také třiašedesátiletá Marie Kadlecová. „Přijede za mnou kamarádka z Ameriky a říkala, že není možné, když bydlím v Ostravě už tak dlouho, že jsem ještě nebyla na Lysé hoře, takže se chci s hůlkami, které jsem si koupila předevčírem, naučit a vyrazit s ní na nejvyšší horu Beskyd. Půjdeme tam asi kratší trasou z Frýdlantu. Hůlky mě stály 700 korun, jsou odlehčené," podotýká Marie Kadlecová.

Jak správně hůlky používat a k čemu vlastně slouží, dnes všem účastníkům lekce vysvětluje výživová poradkyně a lektorka Kateřina Repková. „Řeknu kursistům, co tento sport obnáší, proč je vhodný právě v seniorském věku a ukážu jim praktický nácvik. Tato lekce stačí k tomu, aby byl každý schopný to už pak technicky zvládnout sám. Nordic walking je třeba vhodný také pro obézní lidi, kteří mají většinou problém začít sportovat. Právě tento sport, kromě plavání, je asi nejideálnější k tomu, aby se rozpohybovali," říká instruktorka.

Doplňuje, že lekce dává běžně svým klientům. „Takovou velkou skupinu jsem ale ještě nevedla. Dnes nás čeká okruh přes lesík v Porubě. Každý účastník je jinak zdatný, nestanovuji to proto na kilometry. Nejde tedy o vzdálenost, ale spíše o správnou techniku. Nejlepší je z počátku jít pomalu a uvědomovat si koordinaci celého těla, aby si člověk nezafixoval špatné návyky," uzavírá Kateřina Repková a s účastníky kurzu vyráží do terénu.