DENÍK ZJISTIL

Byla by to určitě rarita – vědecká knihovna by mohla sídlit v místě, kde se dlouhá léta vyráběl koks. Vychází to z návrhu na přestavbu koksárenské baterie architekta Josefa Pleskota, který stojí za proměnou celé Dolní oblasti Vítkovic.

Knihovna nyní sídlí ve stísněných podmínkách budovy ostravské Nové radnice. Stěhovat se měla do nového objektu, takzvané Černé kostky. Kraj ale na její výstavbu nedostal peníze od státu, a tak realizaci projektu za 1,1 miliardy korun zastavil.

Knihovna na místě koksárenské baterie by vyšla levněji než původně navrhovaná varianta. „Neměla by být dražší než pět set milionů korun. Něco potom ještě bude stát samotná technologie. Nicméně si myslím, že ten komplex budov, který je hodně členitý a hodně zajímavý, nám to umožňuje postavit za rozumnějších nákladů, protože infrastruktura budovy je v zásadě udělána,“ konstatoval předseda představenstva společnosti Vítkovice Holding Jan Světlík.

Zamlouvá se Vám neobvyklý návrh na nové umístění vědecké knihovny? HLASUJTE V ANKETĚ VPRAVO NAHOŘE!

Od roku 2002 je areál dolu Hlubina, koksovny a vysokých pecí prohlášen za národní kulturní památku. S výrobní činností se v této lokalitě v těsném sousedství Nové Karoliny skončilo v roce 1998. Sdružení Dolní oblast Vítkovic, které zahrnuje skupinu Vítkovice Machinery Group a také VŠB-TU, pracuje na oživení celé Dolní oblasti. Vzniknout tam má univerzitní campus, výzkumné pracoviště, byty, kanceláře, obchody či sportoviště.

Podrobný projekt celé koksovny, který bude zahrnovat i knihovnu, představí sdružení Dolní oblast Vítkovic zástupcům kraje v lednu. Návrh sdružení ale není jediný, který má v tuto chvíli kraj na stole. „Je to jedna ze tří variant, které se rýsují. Rozhodnutí padne na jaře,“ konstatoval hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas. Kraj má také nabídku na využití skeletu na ulici 28. října naproti Domu kultury Ostrava od společnosti Red House. A úplně čerstvá je i nabídka dalších developerů, společnosti Passerinvest, kteří kraji navrhli, že pro knihovnu postaví úplně novou budovu na klíč, a to také ve Vítkovicích. Kraj by knihovnu provozoval a developerům ji postupně splácel.