Letoví dispečeři budou od příštího jara sledovat pohyb letadel na ostravském letišti Leoše Janáčka z nové řídicí věže. Deníku to potvrdil Richard Klíma z tiskového oddělení státního podniku Řízení letového provozu (ŘLP). Stará věž už nevyhovuje dnešním podmínkám.

„Budova, ve které je dnes stanoviště řídicí věže v nájmu, je částečně adaptovaným objektem hasičů z 80. let, se kterými je sdílena část jeho zázemí. Ve stejné budově je i technický sál pro technologie bez možnosti dalšího rozvoje. Všechna ostatní pracoviště jsou rozptýlena po letišti a okolí," uvedl Richard Klíma.

Podle něj hlavní nedostatek dnešního stanoviště věže spočívá v jeho umístění. „Má omezený horizontální rozhled a stojí mimo střed přistávací dráhy, navíc v prostoru bezpečnostní zóny letiště, kde je komplikovaný přístup pro zaměstnance i servisní pracovníky. Malá výška nad terénem a pozice vůči dráze nezajišťuje optimální rozhled na oba konce dráhy a související pojezdové dráhy," upřesnil tiskový mluvčí ŘLP.

Optimální výhled

To, že je stávající objekt jako sídlo řídicí věže nevyhovující, Deníku potvrdil také Radim Gál, předseda občanského sdružení Létejme z Ostravy.

„Měl jsem tu možnost starou věž nedávno navštívit. Je třeba říci, že vůbec nevyhovuje jak z hygienických, koncepčních, tak ani ze stavebních důvodů. Nová věž je zkrátka nutná," zhodnotil Radim Gál.

Richard Klíma doplnil, že oproti starému je nové stanoviště věže umístěno na nejvyšším bodu nového provozního objektu a je v ideálním středu vzdáleností od obou konců dráhy. Konstrukce věže zajistí optimální výhled 360 stupňů z výšky více než 19 metrů nad terénem. Součástí provozního objektu je také technický sál, takzvané datové centrum s odpovídající kapacitou a rezervou pro další rozvoj technologií. Nový provozní objekt byl plánován s perspektivou zajištění odpovídajících podmínek na dalších 50 let. S tím, že nové sídlo zajistí zázemí pro všechny pracovníky střediska Ostrava. Nejen pro dispečery, ale i pro techniky a administrativu.

Nová pravidelná linka

Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD) doplnil, že je v jednání zavedení nové linky, která by mohla být v provozu od příštího roku. Bližší informace ale nechtěl z důvodů složitosti vyjednávání komentovat.

„Můžu prozradit, že se jedná o linku do jedné z evropských destinací," řekl hejtman.

Provozní objekt letových provozních služeb Ostrava, včetně stanoviště řídicí věže a simulátoru, bude dostavěn do 23. února příštího roku. Následně bude probíhat stěhování technologie, vybavení nábytkem a celkové oživování systémů s plánovaným přechodem do nového objektu v dubnu 2016.