„Umístěním posezení a výsadbou stromů jsme chtěli dát najevo, že se jedná o prostor pro lidi, ne pro zaparkování aut návštěvníků kavárny a obchodů, jak tomu bylo doposud,“ řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová. Místo podle ní nyní působí útulněji a příjemněji.

Architektonické řešení vycházelo ze současné kompozice před Novou radnicí. Proto byla původní zámková dlažba změněna za stejný typ dlažební desky ze žuly, která je i v centrální části Prokešova náměstí. Předlážděný povrch doplňují lavičky s podsvícením a dřevěnými sedáky, designové odpadkové koše, stojan na kola a hraniční zídky s nasvětlením. Byly instalovány odvodňovací prvky a zrekonstruováno je i veřejné osvětlení.

Přibylo také více zeleně. „Rozsáhlé vydlážděné prostranství se zmenšilo na úkor zelené plochy, která se rozrostla o 80 m². Přibyly tři vzrostlé svítele latnaté, vyvýšený trvalkový záhon olemovaný cortenovým plechem, nový trávník a několik dalších záhonů,“ uvedl mluvčí ostravského magistrátu Petr Havránek. Úpravy nijak nepoškodily dva vzrostlé převislé buky, které rostou na původní zatravněné ploše.

Rekonstrukce části Prokešova náměstí v Ostravě.Rekonstrukce části Prokešova náměstí v Ostravě.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

V nově opraveném rohu Prokešova náměstí se nachází například kavárna U Černého stromu. Její spolumajitelka Bohdana Michalíková je z výsledku rekonstrukce nadšená.

„Moc se mi to líbí. Když je venku pěkně, zákazníci si rádi chodí s kávou sednout ven. Pokud už není místo na naší zahrádce, můžou teď využít ty nové lavičky,“ řekla.

Rekonstrukci prováděla společnost Jankostav od loňského podzimu do letošního června. Součástí zakázky je také následná péče o revitalizovanou zeleň po dobu tří let. Projekt vypracovala architektonická kancelář Ivana Tachezyho.