Že v ostravském centru tu a tam nějaký podnik zavře, ví podvědomě asi každý. Minimálně stejně rychle jich ale také přibývá. Ať už přestěhovaných, nebo úplně nových. Během uplynulých měsíců otevřelo v centru své gastronomické podniky mnoho provozovatelů, tady jsou některé z nich.

V Janáčkově ulici, jen pár kroků od Nádražní, otevřel novou mexickou restauraci Jan Kapolka, který si zakládá na lehké a výživné stravě z kvalitních surovin. Ačkoliv svůj podnik otevřel přibližně před čtvrt rokem, denně mívá okolo sto dvaceti hostů.

„Nabízíme rychlou mexickou kuchyni z čerstvých surovin, jídlo sestavíme přímo před zákazníkem podle toho, co si přeje a co mu chutná. Věděli jsme, že nic podobného s čistě mexickou kuchyní v okolí není," říká Jan Kapolka, jeden ze spolumajitelů, po nichž restaurace nese název Los Capolitos.

„Lidé se k nám rádi vrací, a co tak slyšíme, noví zákazníci chodí zejména na základě doporučení, což je zřejmě ideální situace."

BELGICKÉ HRANOLKY

Podobný, ne-li ještě větší úspěch se svým zařízením sklidila dvojice, která se zná už z gymnázia a poblíž Kuřího rynku připravuje hranolky po belgicku. Byť přicházíme během klidnějšího dopoledne, lidé si zde dveře doslova předávají. „Zakládáme si na čerstvých bramborách, které bereme od místních dodavatelů, a smažíme je nadvakrát," vysvětluje Jan Haščák, jeden z majitelů.

„Nejprve se rozkrojí syrová brambora, která se usmaží na určitou teplotu a dobu, a po chvíli se průběh podobně opakuje. K tomu máme širokou nabídku domácích dipů," poodkrývá pomyslnou pokličku Jan Haščák.

„Do budoucna uvažujeme o cibulových kroužcích, sýrových tyčinkách a párkrát do měsíce bychom rádi nabízeli třeba fish and chips, abychom neměli jen hranolky," doplňuje kolega René Müller s tím, že kvůli vyšší návštěvnosti v odpoledních hodinách zřejmě brzy posunou otevírací dobu.

RETRO CUKRÁRNA

„Nesnáším kýčovité výrobky se ztužovači. Základem snad je, aby lidem chutnalo. Přece si nebudou kazit den jen tím, že něco musí sníst." Tímto heslem se řídí Petra Mandoková, která v přízemí nově otevřeného Kampusu Palace otevřela druhou ostravskou cukrárnu Sladký časy s příjemným interiérem.

„Problém je, že dnešní lidé to často chtějí. Jde mi o to, aby zde chodili lidé, kteří chtějí a ocení to poctivé," doplňuje. Zda se tímto heslem budou řídit i někteří z asi dvou stovek studentů místního kampusu, ukáže čas. Už před začátkem akademického roku si ale cukrárna získala velkou přízeň ostatních generací, a to jak v prostorách s posezením, tak i za rohem, kam chodí lidé pro laskominy bez čekání.

Za sladkým mohou lidé zavítat také do Českobratrské ulice, kde si v červnu tatér Dušan Šuster vedle svého salonu otevřel také podnik s americkými donuty čili koblihami s dírou uprostřed. Těch nabízí přibližně deset druhů různých chutí a nabídku pravidelně obměňuje.

„Kromě toho nabízíme také 150gramové hamburgery, které kompletně děláme sami každý den vstáváme ve tři hodiny ráno a děláme těsto, pečeme žemle, meleme maso… Svěřil jsem to na starost klučinovi, který tuhle techniku dlouho piloval v Londýně," říká Šuster, ale další podrobnosti si s úsměvem nechává pro sebe.

RYBY, KAM SE PODÍVÁŠ

Svou originalitou mezi nejen novými podniky v centru vybočuje na Kuřím rynku tento týden otevřená rybárna. Bohatá nabídka a příjemný interiér s akvárii ve výloze zaplnily stoly hned první den. „U pultu prodáváme čerstvé, uzené, mražené, ale i živé ryby. Lidé si mohou pochutnat i přímo u nás, součástí podniku je rybí bistro s každodenním i odpoledním menu," říká majitel Filip Šeliga, jenž už předem láká na vánoční kapry, candáty, štiky či jesetery, které bude prodávat na rohu Jiráskova náměstí i ve dvorku za rybárnou.

Zatímco některé podniky se chytily prakticky ihned a jejich brzké zavření nejspíše nehrozí, jiné se teprve rozjíždějí a spoléhají na příliv studentů po prázdninách. Každopádně lidé mají v centru opět další možnosti, kam zajít na dobré jídlo.

Zdroj: Deník

*Pro zvětšení na tabulku klikněte