Svou váhu chce snížit i sedmadvacetiletá Irena Markvartová z Ostravy. Koupila si tedy permanentku do velkého fitcentra v centru Ostravy. „Od té doby, co jsem začala pracovat, jsem přibrala sedm kilo. O Vánocích jsem se rozhodla už s tím opravdu něco dělat. A kdy jindy začít než na Nový rok?" říká Irena Markvartová.

Není sama, kdo chce od ledna změnit svou postavu. „Na obezitologii zavítalo začátkem roku mnoho lidí, kteří si dali předsevzetí snížit tělesnou váhu," potvrdil mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný.

Zájem lidí o zdravý životní styl zaznamenaly také fitcentra a posilovny. „Po slabém prosinci nás čekal silný leden. Zaznamenali jsme až čtyřicetiprocentní nárůst počtu klientů, a to jak mužů, tak i žen," popsala vedoucí Fitnesscentra Gym v Ostravě-Zábřehu Iva Jarošová.

Přibyli noví, ale vrací se i stálí klienti

Podle některých návštěvníků je však tento výjimečný zájem o posilovací stroje až nepříjemný. „Opravdu lituju, že jsem nezačala do posilovny chodit dřív. Teď v lednu je tam ráno, v poledne i večer plno. Jediné dny, kdy si klidně zacvičím, je sobota a neděle," postěžovala si Irena Markvartová.

„S příchodem nového roku přibyli novoroční dietáři, ale zároveň se nám vrátili i stávající klienti, kteří akorát na fitko v prosinci neměli čas. U nás se jedná zejména o muže," přiblížila manažerka Top Fitness XXL Andrea Vašíčková.

Málokdo vydrží

Při prvních návštěvách cvičící vyhledávají v mnoha případech trenéra, postupem času už cvičí na posilovacích strojích sami a někteří dokonce přestanou úplně. „Je to tak každý rok. Víme, že v lednu budeme mít narváno, v únoru ještě jakž takž, ale začátkem března už drtivá většina lidí s předsevzetími cvičení vzdají," popsala Jarošová z fitcentra v Ostravě-Zábřehu.

Majitelé fitnesscenter se však nemíní vzdát. „Víme, že někteří lidé po čase ztratí motivaci. Naše fitko však chystá pro své klienty překvapení, které by je mělo přitáhnout zpátky ke strojům," slíbil spolumajitel Fitcentra Eso v Ostravě-Dubině Martin Widenka.