Sedm novorozenců, pět děvčátek a dva chlapečky, už zachránil před nejistým osudem ostravský babybox. Ten je od listopadu 2008 umístěn v městské nemocnici. Nyní byl ale krátce mimo provoz. Pracovníci firmy, která babyboxy vyrábí, měnili ten stávající za nový, vylepšený.

„Je úplně jiný. Vznikl na základě zkušeností s provozem předcházejícího boxu. Je celý z nerezi, má jiný tvar, automaticky otvíraná dvoukřídlá dvířka, klimatizaci a je připojen na datovou síť a internet nemocnice," popsal nejvýraznější změny výrobce Zdeněk Juřica z Náměště nad Oslavou.

Oproti minulosti se tak zlepší nejen komfort odloženého miminka, ale také upozornění na to, že je uvnitř. Prostřednictvím datové sítě budou tyto informace předány nejen obsluze babyboxu na monitor počítače, ale i dalším zdravotníkům, včetně duchovního otce celého projektu Ludvíka Hesse, na e-mail nebo mobil.

Podle výrobce Zdeňka Juřici je cena novějšího typu boxu zhruba 300 tisíc korun. Postupně bude vyměněno všech sedmdesát po celé republice. „Nyní už je v provozu 34 nových typů," doplnil.

Novinkou je také skutečnost, že se babybox stane majetkem nemocnice.

„Nyní právníci připravují darovací smlouvu," potvrdil David Račák, mluvčí městské nemocnice. Ta po čase převezme i náklady na jeho provoz, jež se pohybují kolem dvou tisíc korun ročně. V boxu je totiž udržovaná stálá teplota 28 stupňů, aby byl připraven kdykoli k použití.

V nemocnicích v našem kraji je nyní celkem sedm babyboxů. Jak uvedl jejich zakladatel Ludvík Hess, v nejbližší době se nechystá instalace dalšího, protože prakticky každý okres už svůj babybox má.

Související článek: Ostravský babybox se dočká modernizace

K TÉMATU

Babyboxy v Moravskoslezském kraji

Nemocnice Frýdek-Místek - v provozu od 7. 11. 2008, počet dětí 3

Městská nemocnice Ostrava - v provozu od 7. 11. 2008, počet dětí 7

Slezská nemocnice Opava
- v provozu od 7. 11. 2008, počet dětí 3

Šumperská nemocnice
- v provozu od 19. 1. 2009, počet dětí 3

NsP Karviná-Ráj
- v provozu od 25. 8. 2010, počet dětí 2

Sdružené zdravotnické 
zařízení Krnov - v provozu od 30. 7. 2012, počet dětí 1

NsP Havířov
- v provozu od 23. 9. 2014, počet dětí 0

*Zdroj: babybox.cz