Největší změnou oproti loňskému září je nástup ukrajinských dětí do škol a školských zařízení v Moravskoslezském kraji. „Část dětí už byla do mateřských školek, základních a středních škol přijata v mimulém školním roce, s dalšími počítáme v září. Například mateřské školy už navštěvuje 465 dětí, od září přibyde 254 dětí. Základní školy přijaly 1996 žáků, s novým školním rokem jich bude o 504 více. Na středních školách v Moravskoslezském kraji studuje 88 ukrajinských studentů, od září se číslo zdvojnásobí,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství Stanislav Folwarczny.

Někteří školáci z Ukrajiny se postupně vracejí domů

Dodal, že kvůli mimořádnému přijetí žáků z Ukrajiny byly v 18 mateřských školách v kraji navýšeny kapacity o 135 míst. Ze stejného důvodu navýšily kapacitu také dvě základní školy, a to o 26 žáků. „Jedná se zřejmě o maximální počet ukrajinských dětí v našich školách. Bude jich spíše ubývat, protože se některé vracejí domů na Ukrajinu,“ upozornil náměstek hejtmana.

Prostor před hlavním nádražím v Ostravě.
U nádraží v Ostravě má vzniknout podúrovňové náměstí s přístupy k nástupištím

Předpokládá, že do škol v Moravskoslezském kraji nastoupí v novém školním roce přes dvanáct tisíc prvňáčků. „Výsledný počet bude však ještě ovlivněn například žádostmi o odklad. V posledních třech letech byl počet žáků v 1. ročnících základních škol konstantní a pohyboval se mírně nad 11,5 tisíce,“ upřesnil náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny.

Dodal, že ke konci loňského září se v základních školách Moravskoslezského kraje vzdělávaly v běžných i speciálních třídách téměř 104 tisíce žáků. Dalších 523 žáků bylo vzděláváno formou individuálního vzdělávání, tzv. domácí vzdělávání, a více než 900 žáků plnilo povinnou školní docházku v zahraničí nebo zahraniční škole. „Jak přesně to bude vypadat v nadcházejícím školním roce, budeme vědět v listopadu, poté, co školy vyplní matriky,“ řekl náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny s tím, že do mateřských škol všech zřizovatelů v Moravskoslezském kraji bylo ke konci května pro nový školní rok zapsáno 11 494 dětí. Celkově mateřské školy navštěvovalo necelých 39 tisíc dětí.

Zaměstnankyně vítkovického úřadu v interiéru radnice v Ostravě-Vítkovicích, která v září oslaví 120. výročí, nafotily s fotografem Martinem Řezáčem kalendář pro rok 2023. Výtěžek bude věnován Charitě Ostrava.
Ostravské úřednice jako modelky nafotily kalendář. Pomůže jiným ženám v nouzi

„V našem regionu několik let přibývají také žáci, kteří navštěvují střední školy. Očekáváme mírný nárůst i letos. Předpokládáme, že ke studiu na středních školách v kraji nastoupí téměř 11 tisíc nových žáků. Celkem se tak ve středních školách a konzervatořích bude vzdělávat téměř 50 tisíc žáků,“ řekl náměstek hejtmana.

V kraji přibyde šest nových škol

V kraji začne fungovat šest nových základních a mateřských škol. Jde o alternativní, malé školy. Na Novojičínsku to bude Mateřská škola Orlíček ve Veřovicích a Lesní mateřská škola Zahrádka ve Štramberku. Na Frýdecko-Místecku Lesní mateřská škola Za potokem v Chlebovicích a Základní škola a lesní mateřská škola Hnízdo – škola, která voní lesem, v Kozlovicích. V Chotěbuzi na Karvinsku budou děti nově chodit do Základní školy Lokahi, další novou základní školou bude ScioŠkola Ostrava. Přibydou také nové středoškolské obory. Pokračovat budou také modernizace, rozšiřování výukových prostor a další akce na školách v celém kraji.

K TÉMATU

Do školy i ze školy bezpečně! Jak na to?

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: se svolením Městské policie Ostrava

S příchodem začátku školního roku budou ostravští strážníci opět dohlížet v ranních hodinách na bezpečnost dětí u vytipovaných rizikových přechodů pro chodce poblíž základních a mateřských škol. Svou pozornost strážníci zaměří nejen na děti, ale i na jejich rodiče. Dětem a jejich rodičům připomenou základní pravidla pro bezpečné přecházení silnice i to, jak být v silničním provozu lépe vidět. Kromě toho děti obdrží drobné dárky v podobě reflexních prvků a pomůcek do školy.

Základní rady od strážníků pro bezpečné přecházení:

1. Vozovku přecházej na přechodu pro chodce.
2. Není-li v blízkosti přechod, pak přejdi na přehledném místě.
3. Vozovku přecházej až poté, co se řádně a opakovaně rozhlédneš.
4. Raději chvíli počkej, než všechna vozidla projedou nebo zastaví před přechodem.
5. Vozovku přecházej nejkratší možnou cestou a stále sleduj své okolí.
6. Nevbíhej před jedoucí vozidla.
7. Nepřecházej vozovku mezi zaparkovanými vozidly.