Do konce roku 2023 dodá tato společnost Ostravanům 86 tisíc MWh elektřiny, konkrétně do odběrných míst města na hladině vysokého napětí a odběrných míst společnosti Ostravské komunikace, která provozuje veřejné osvětlení. Zbylá část odběrných míst nebyla v režimu poslední instance (DPI).

Cílem ostravské radnice při hledání nového partnera v dodávkách energií bylo vyhnout se riziku strmě rostoucích cen a nejistým dodávkám energií pro své obyvatele. Stalo se tak poté, co dodávky ukončil předchozí dodavatel Lumius, a město se tak dostalo do režimu dodavatele poslední instance.

Vizualizace nové prodejny Lidl ve Slezské Ostravě.
V Ostravě na každém rohu. Lidl staví jako o závod, tyto prodejny přibudou

„Vítám, že se nám v této mimořádně nepříznivé době podařilo vysoutěžit spolehlivého dodavatele, který umožní městu a městským společnostem opustit nejistý režim DPI. Získaná cena, která vzešla z aukce, je samozřejmě významně vyšší, než jsme platili za elektřinu dříve, v kontextu aktuální situace je však dobrá. Preferujeme tímto jistotu dodávek a stabilitu cenových podmínek od jednoho z nejsilnějších dodavatelů na trhu. Pro nás to současně znamená nezbytnost rozšířit a urychlit naše vlastní projekty na snížení spotřeby energií,“ uvedl Tomáš Macura, primátor města.

Snímky z natáčení 10. dílu seriálu České televize Stíny v mlze.
Stíny v mlze a vražda motorkáře. Černý s Malou zamířili na okruh do Těrlicka

Podle slov Kamila Čermáka generálního ředitel ČEZ ESCO, je  povinností společnosti postarat se o dodávky energií pro města a jejich občany, které nechali jejich dosavadní dodavatelé na holičkách. „V případě obcí, měst a krajů cítíme zejména v tomto období otázku bezpečného a spolehlivého zajištění energií jako tu nejdůležitější,” doplnil Kamil Čermák.

Za poslední čtvrtletí roku 2021 k ČEZ ESCO přišlo 1244 nových zákazníků s více než 11 tisíci odběrnými místy, kteří uzavřeli smlouvu na 1 380 GWh elektřiny, a 633 zákazníků s více než 1 600 odběrnými místy na  669 GWh plynu. Novými odběrateli elektřiny jsou například výrobce nápojů Kofola, strojírenský holding Wikov, výrobce autodílů BRANO. Zákazníky ČEZ ESCO se také staly Středočeský kraj a dále města Most či Opava.