Michal Křižák, jednatel společnosti Tarra pyrotechnik z Ludgeřovic, která je známá například účastí na tradičním Festivalu ohňostrojů Hlučín, má jasno: "V oblasti zábavní pyrotechniky je již několik let největší zájem o profi složené ohňostroje – jedná se o víceranné až několika set ranné ohňostroje, kdy zákazník nezapaluje jednotlivé efekty, ale pomocí jednoho zapálení výrobku dojde postupně k odpálení několika již spojených baterií," říká v úvodu rozhovoru pro Deník.

"Na obloze tak vznikne kompaktní několikaminutový ohňostroj variace barev a efektů i kompaktní ohňostrojná podívaná. Pokud zákazníci nevyhledávají hlasité výrobky, máme pro ně v nabídce takzvané tiché ohňostroje, které mají pouze světelné efekty a jsou tak šetrnější vůči zvířecím a psím mazlíčkům," vysvětluje dále Michal Křižák.

Novoroční ohňostroj v městské části Ostrava-Jih.
Kam za ohňostroji v Moravskoslezském kraji? Budou jen někde, podívejte se kde

Převažuje prodej prostřednictvím internetu, nebo lidé upřednostňují osobní nákup ve vaší ludgeřovické prodejně? Jaký je poměr?
Je velmi těžké odhadnout poměr mezi nakupujícími takzvaně on-line přes internet a mezi takzvanými vyznavači nákupu v klasické kamenné prodejně. Zcela jistě díky pandemii nastal nárůst a urychlení objemu on-line objednávek a zákazníků také v našem odvětví. Zejména mladší generace nakupuje on-line z pohodlí a komfortu domova.

 Dá se porovnat situace vloni před silvestrem a letos?
Loni jsme byli postaveni na poslední chvíli před zcela nečekanou situaci, kdy od 27. prosince nastal lockdown a zákaz prodeje zábavní pyrotechniky v kamenných prodejnách. S touto nečekanou situací jsme se vypořádali a naše zákazníky odbavily on-line nebo přes výdejní místo. Věříme, že letošní silvestr tak budě opět podobný těm předchozím, a i přes nelehkou dobu lidé opět zažijí veselé, ale bezpečné oslavy silvestra. 

Je období Vánoc a silvestrovských oslav z hlediska prodeje pyrotechniky nejlepším obdobím v roce?
Zcela určitě ano. Z hlediska prodeje zábavní pyrotechniky jsou pro nás Vánoce a silvestr nejlepším obdobím v roce. Zákazníkům však můžeme dopřát nákup ohňostrojů celoročně přímo na naší prodejně v Ludgeřovicích nebo on-line.

Dvorce vyhrály soutěž Deníku o nejkrásnější vánoční strom a porazily favorizovaný Rýmařov. "We Are The Champions!," neslo se dvoreckým náměstím.
Ve Dvorcích bouchalo šampaňské i ohňostroj. Nešlo jen o strom, ale o Rýmařov

 Na co by si lidé při manipulaci s pyrotechnikou měli dávat pozor?
Naše výrobky obsahují pomocí textů nebo piktogramů zásady bezpečné manipulace s pyrotechnikou. Pro příklad uvádím: zákaz manipulace s pyrotechnikou pod vlivem alkoholu nebo jiných látek, dodržení bezpečné vzdálenosti od výrobku po jeho zapálení, stabilizace odpalované pyrotechniky, aby nedošlo k jejímu převrhnutí a mnoho dalších, tak aby odpalování pyrotechniky bylo hlavně bezpečné. 

Připravujete na silvestra nebo Nový rok někde velký ohňostroj?
Tradiční Novoroční ohňostroj na Hlučínském jezeře kvůli stále probíhající revitalizaci nebude. Pevně však věříme v příslib pro jeho konání v nadcházejících letech. Silvestrovský ohňostroj připravujeme pro městský obvod Slezská Ostrava.