Od 1. ledna, ale fakticky až od včerejšího pondělí vstoupila v platnost novela zákona o volbě registrační značky (bývalé SPZ) podle vlastního přání. Motoristům se evidentně zamlouvala.

Už tři hodiny po otevření ostravského magistrátu měli úředníci na dopravním inspektorátu desítky žádostí o unikátní cedulky. Vše probíhalo v duchu „kdo dřív přijde, ten dřív mele".

Ti nejrychlejší v celé republice proto mohli sáhnout po originálním FANTOMAS nebo frekventovaném jménu JANNOVAK. Většinou však lidé chodili s ne tak extravagantními návrhy.

Do fronty!

Stejně jako Jiří Vaculík, který na úřad přišel o půl deváté a další dvě hodiny strávil v nekončící frontě. „Vybral jsem si příjmení po svém dědečkovi, tedy rodné příjmení mé matky: ANGELINI. Musel jsem ovšem nepovolený znak G nahradit podobnou číslicí 6," prozradil pan Vaculík s tím, že ohledně zvoleného nápisu měl kvůli odkládání novely zákona jasno už dlouho dopředu.

Není to levné

Sestavení RZ na přání je ovšem poměrně drahá záležitost. Jedna cedulka vyjde žadatele na pět tisíc korun, řidiči osobních vozidel tak za své jméno či oblíbenou zkratku na značce zaplatí deset tisíc korun. „Byl jsem pevně odhodlaný za to ty peníze dát, protože značku mám na kabriolet, který používám jen svátečně. Kdybych ji ovšem pořizoval na klasické auto, měl bych o ni strach. Stále totiž není jasné, jestli vám po případném odcizení značky bude vystavena stejná. Zřejmě ne," dodal Jiří Vaculík.

Se svými návrhy na osobité značky se na rozdíl od něj jejich žadatelé příliš nesvěřovali. „Zatím si to nechám pro sebe. Uvidíme, jestli to vůbec vyjde," řekl další z žadatelů, Přemysl Kubala. Podobné stanovisko zastávala řada dalších čekajících. Těch během prvního dne, kdy o tyto RZ bylo možné požádat, dorazilo na ostravský magistrát podle mluvčí Andrey Vojkovské 28. „Chci se od ostatních motoristů odlišit," sdělil jeden z mužů ve frontě, který si nepřál být jmenován, proč si značku pořizuje. „Když někteří žadatelé zjistili, že je jejich požadavek již obsazen, odešli domů. Někteří s tím, že si vymyslí jinou variantu a dorazí znovu," uvedla mluvčí ostravské radnice Andrea Vojkovská.

Jak si Ostravané přáli odlišit se nejvíce? „Ke kuriózním požadavkům určitě patří značka NCC1701D, kdy číslo NCC-1701 je označení známé fiktivní hvězdné lodi ze sci-fi příběhů Star Trek," uvedla mluvčí Vojkovská jednu z netypických značek. Řada dalších návrhů ale neprošla. RZ na přání totiž provází řada přísných pravidel.

Petr Jiříček

Nejčastější otázky a odpovědi

Jak mohu podat žádost o značku na přání? O RZ na přání lze žádat na příslušném úřadu obce s rozšířenou působností v místě registrace vozidla s vyplněnou žádostí.. V případě schválení žádosti a zaplacení poplatku dostanete značku do 15 dnů. Žádost můžete podat osobně na úřadě, ale například i písemně poštou.

Co musí žádost obsahovat?
Jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu žadatele a znění vámi požadované značky na přání. Žádost může podat i právnická osoba.

Jaký je poplatek?
Poplatek je pět tisíc korun za jednu tabulku, to znamená deset tisíc korun za dvě registrační značky pro osobní automobil.

Jaká jsou omezení z hlediska znění značky na přání? Na značku na přání je možné dát kombinaci čísel a velkých písmen bez diakritiky s výjimkou písmen G, CH, O, Q a W z důvodu snadné zaměnitelnosti písmen. Značka musí obsahovat minimálně jedno číslo. Na značku také nebude možné dát slova hanlivá, urážející a nenávistná nebo zkratky úřadů apod. Vydání dvou totožných značek na přání není možné. Značka je přenositelná, ale pouze konkrétní osobou a vždy pouze na jednom vozidle.

Jaký počet znaků musí značka mít? V případě auta je značka složená z osmi znaků, pro motocykly je provedena sedmi znaky, v případě mopedu se jedná o pět znaků.

Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR (zkráceno)