„Je potřeba zdůraznit, že pravidelné shazování sněhových převisů a rampouchů se střech je povinností jednotlivých majitelů domů a objektů, ať už jsou v majetku či správě obce, kraje, státu, nebo v soukromých rukách. Již ve stavební dokumentaci je uvedeno a schváleno, kolik centimetrů prachového a těžkého sněhu může na konkrétní střeše maximálně ležet," uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela s tím, že na webu krajských hasičů je stejně jako v předchozích letech otevřený seznam čítající na devět desítek firem, které tuto činnost provádějí - více zde.

HROZBA

„Profesionální hasiči vyjíždějí k zásahům na střechách pouze v případě, kdy hrozí bezprostřední zranění chodců a zničení majetku pádem sněhového převisu či rampouchů. Žadatele o pomoc v případech, když bezprostřední nebezpečí nehrozí, zpravidla odkazujeme na komerční služby," řekl Kůdela.

Obce se při odstraňování sněhu a ledu ze střech svých budov mohou domluvit i s dobrovolnými či podnikovými hasiči.

Každým rokem dochází k situacím, kdy sníh či led někoho zraní. Jeden z nejzávažnějších případů, který skončil těžkým poraněním a odsuzujícím verdiktem se stal v roce 2010 v Ostravě.

NEŠTĚSTÍ

K neštěstí došlo v únoru 2010 v ulici Přemyslovců v Ostravě-Mariánských Horách. Kolem domu procházela žena tlačící kočárek s dítětem. Za ní šla pětiletá dcera, kterou zasáhl led ze střechy. Dívka upadla do bezvědomí. Matka se jí okamžitě snažila pomoci. Dítě utrpělo těžká zranění, mimo jiné silné krvácení do mozku. Začaly jí selhávat vnitřní orgány včetně srdce. Lékaři ji museli několikrát oživovat. Následky byly trvalé.

TREST

Majitel objektu se podle svých slov staral o sníh na střeše zodpovědněji než jeho sousedé. Ti ale udělali prozíravou věc – prostor ohraničili páskou s upozorněním na možný pád. Muž také tvrdil, že vzhledem k meteorologickým podmínkám nebylo v jeho silách události předejít. Soud mu nakonec vyměřil podmíněný pětiměsíční trest. Navíc mu uložil zaplatit 1,3 milionu korun zdravotní pojišťovně jako náklady za léčbu dívky. Co se týká odškodného pro dívku, o něm se rozhodovalo v civilním řízení.