Tuto zvyklost přineslo nařízení Evropského parlamentu z roku 1996, podle kterého trvá změna letního času od konce března až do konce října. V současné době usilují o zrušení posunů času čeští europoslanci, kteří o změně příslušné směrnice jednali v Evropském parlamentu v průběhu tohoto týdne a také Evropská občanská iniciativa For only one time.

„Obecně si myslím, že letní čas je přežitkem doby, a ať už se Evropský parlament přikloní k jakémukoliv času, pak bude především podstatné, že se čas sjednotí," uvedl senátor a člen iniciativy For only one time František Bradáč. Obdobný názor sdílí i europoslanec Evžen Tošenovský, který doplnil: „Časové přechody jsou v současnosti zbytečný přežitek, který z hlediska úspory energie už dávno ztratil svůj smysl a dnes již působí spíše komplikace."

Časový posun se rovněž dotkne jízdních řádů ostravské hromadné dopravy a vlakových spojů.

Tiskové oddělení Českých drah uvedlo: „Na zpoždění se musí připravit především cestující dálkových železničních spojů, které kvůli posunu hodinových ručiček naberou zpoždění až šedesát minut. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože vyjíždějí na tratě až po čtvrté hodině ranní."

Dopravní podnik Ostrava si ze stejného důvodu vyhradil právo na časový posun některých nočních spojů ostravské hromadné dopravy. (def)