VYBRAT REGION
Zavřít mapu

O víně toho ví spoustu, i když pít ho zatím nemůže

Sommeliéři. To nejsou jen zkušené letité dámy a pánové, jejichž chuťové pohárky již posoudily stovky vín a zaručeně vám poradí, který pokrm se k vašemu vínu nejvíce hodí.

14.5.2018
SDÍLEJ:

Studentka sommelierství Kateřkna Peterková,Foto: Deník / Lukáš Kaboň

Již v šestnácti letech je Kateřina Peterková someliérkou, jezdí na české i mezinárodní soutěže a víno umí zkušeně prezentovat a připravit. Víno vnímá jako zajímavost, kousek umění, ne jako prostý alkohol. A tak se zdá, že ani nelituje vzorků, které končí kvůli jejímu nízkému věku v plivátku. Profesionálové víno také vyplivují a čistí si chuťové pohárky vodou před další ochutnávkou, aby se jim chutě a vůně nesmíchaly.

NEJRADĚJI MÁ SEKTY A ČESKÉ RŮŽOVÉ

Na stěně malé someliérské učebny ve Střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce, kde Katka studuje, visí plakát s výčtem desítek možných chutí, které znalci ve víně nacházejí. „Některé z chutí už poznáme i my, mladí someliéři, i když jsem toho ještě tolik neochutnala,“ tvrdí Katka. Rajče, lanýž či odlakovač na nehty? I takové vůně se podle someliérů občas linou z nápoje králů.

„Nejraději mám šumivá vína. Ale z tichých potom růžová, protože jsou příjemně ovocná a sladká. Také mám radši vína moravská než nějaké zahraniční značky, zůstávám u domácích výrobců,“ prozrazuje začínající specialistka na víno, která by přesto ráda navštívila francouzskou Champagne – domov proslulých francouzských sektů. Kateřina začala víno objevovat v sommeliérském kroužku, a to už od prvního ročníku na střední škole.

„Když jsem si pak shodou okolností našla přítele z vinařské rodiny, navštívila jsem vinařskou obec Blatnice. Byla jsem se podívat na vinohradu i ve sklípcích a hodně mě to nadchlo,“ popisuje Katka. Stále do kroužku jednou týdně dochází.

SOMMELIÉRSTVÍ NENÍ JEN O DEGUSTACI

Na soutěže se současná studentka druhého ročníku učí ve svém volném čase. „Zaměřuji se vždy na téma dané soutěže a nastuduji to, co se na soutěži očekává,“ přiznává letošní stříbrná účastnice mezinárodní soutěže Gastro Kroměříž 2018. Dopředu ví, kdo je sponzorem soutěže a čí vína se tedy budou podávat. Vyplatí se být připraven a vědět o výrobci vše. Když jede poměřovat síly s dalšími mladými znalci vína na Moravu, stává se odborníkem na moravské vinařské oblasti a vesnice. Ví, kteří vinaři v jednotlivých obcích jsou, a zná nejvýznamnější viniční tratě.

Na soutěžích zaměřených na světové vinařství už ji čekají tvrdší oříšky. Co stojí ve vinařských zákonech Francie nebo Itálie? A které hrozny na zeměkouli vidí jako první východ slunce? S podobnými chytáky se musí popasovat. Kvalitu vína či sektu pak umí Katka na soutěžích ověřit podle vůně, barvy i chutě. Odřezání kapsle a vytahování korku také vyžaduje trochu tréninku, aby mladá sommeliérka docílila větší elegance.

Přestože by se mohla v budoucnu sommeliérstvím ve velkých městech živit, žádné plány zatím Kateřina nemá. Mimo zálibu ve víně ještě hraje závodně stolní tenis a v poslední době si oblíbila fotografování. „Nic neplánuju a nechám na náhodě, kam mě osud zavede,“ uzavírá Katka s úsměvem.

K TÉMATU

JAK SI VYCHUTNAT ČERVENÉ VÍNO PODLE KATEŘINY: Sommeliér si nejdříve nachystá inventář potřebný pro vinný zážitek – vybrané víno, proutěný dekantační košík na láhev, vývrtku se zabudovaným nožíkem, karafu a číše podle typu servírovaného vína, čistý bílý příručník, svíčku a odkládací talířky na korek, sirku a odřezanou kapsli.
Pomocí nožíku odstraní sommeliér kapsli z hrdla láhve, protože otevírání pomocí připraveného odtrhovacího proužku není profesionální. Po navrtání a vytažení korku k němu musí přičichnout a zkontrolovat, zda je v pořádku. Na podšálku přinese korek zákazníkovi, který rozhodne, zda může sommeliér víno dále připravit a degustovat. V degustační části posoudí sommeliér víno zrakem – prozkoumá barvu oproti bílé látce příručníku – čichem a vzápětí ho i ochutná.

VYVÍNĚNÍ SKLENIC POSUNE SMYSLOVÝ ZÁŽITEK NA VYŠŠÍ ÚROVEŇPřed naléváním vína je dobré sklenice nejdříve takzvaně „vyvínit“, tedy krouživými pohyby pokrýt trochou vína vnitřní stěny sklenice a karafy. Vůně se tak lépe rozvine a zákazník má z nápoje větší požitek. Nejintenzivnější je totiž vůně z prázdné skleničky. K servírování červeného vína patří ještě mezikrok dekantace. Nastává čas pro zapálenou svíčku. Nad ni umístí sommeliér hrdlo láhve a přelévá víno do již vyvíněné karafy. Procesem dekantace se odstraní případný depot – vinný kámen.

Můžete ho vidět převážně u starších ročníků vín na spodní straně korku ve formě malých bílých krystalků. Jako poslední krok nalije Katka trochu vína zákazníkovi, kterému víno na začátku prezentovala. Pokud víno schválí, nalévá sommeliér dalším hostům dle společenských pravidel. Na závěr Katka dolije víno hostovi, který víno degustoval. Teď už na stole chybí jen husa s červeným zelím a karlovarským knedlíkem.

Autor: Markéta Sulková

Autor: Redakce

14.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Obchodní zástupce 18 000 Kč

Obchodní zástupci Samostatný/á obchodní zástupce/kyně. Požadované vzdělání: úsv. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Bílovecká 483/44, 721 00 Ostrava-Svinov, Pošlete nám svůj životopis na prace@cct.cz, Do předmětu emailu uveďte název pracovní pozice a firmy., , Nový člen týmu se bude aktivně podílet na získávání nových klientů, prezentovat služby společnosti, pečovat o stávající klienty a účastnit se různých formálních i neformálních akcí. , , Náplň práce: , -Akvizice nových klientů;, -Setkávání se s klienty na území převážně MSK, -Prezentace služeb společnost, -Péče o stávající zákazníky, -Příprava networkingových setkání dle instrukcí, -Související administrativa, , , Nabízíme: , -Zázemí stabilní firmy na trhu a přátelský kolektiv, -Flexibilní pracovní dobu, -Za každého nového klienta odměna, -Teambuildingové a networkingové akce, -Možnost cestování i v rámci republiky, -Zaškolení, , Požadavky: , -Výborné komunikační dovednosti, -Znalost prostředí B2B výhodou, -Perfektní znalost práce s MS Office, -Odbornou přípravu a chuť poznávat nové lidi, -Samostatnost a férovost, -Obchodní znalosti, , Vhodné i pro absolventy/ky.. Pracoviště: Czech cool trade s.r.o. - pobočka ostrava, Bílovecká, č.p. 483, 721 00 Ostrava 21. Informace: Pavel Dombek, .

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 14 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: ZZ - pracoviště Ostrava, - práce ve výškách, zateplování fasád, práce se skelnou vatou, Kontakt telefonicky 9-15h nebo osobně každou středu 8-11h na ul. Serafinova 359/6, Ostrava. Pracoviště: Serafinova, a.s., Serafinova, č.p. 359, 719 00 Ostrava 19. Informace: Vasyl Chonka, +420 770 687 772.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 12 200 Kč

Obsluha ostatních strojů a zařízení na výrobu, zpracování, uchování potravin a příbuzných výrobků. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 13000 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: ZZ, Pracoviště: Palackého 963/11, Ostrava - Přívoz, , NEDĚLE až ČTVRTEK od 7-15,30h, První kontakt pouze telefonicky Po-Pá do 9 do 14 hod. , Požadujeme:- zdravé osoby (kategorizace práce č. II) , - platný zdravotní průkaz při nástupu, - maximální zručnost , - zkušenosti s pracovními návyky, - možnost vyslání na pracovní cesty v rámci firmy v ČR. Pracoviště: Dunaj - ostrava cz s.r.o., Palackého, č.p. 963, 702 00 Ostrava 2. Informace: Jarmila Burkowiczová, +420 703 135 401.

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 15 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: ZZ, telef. Po a St 9-11h, osobně: Nádražní 601/509 OV-Přívoz PO a St. 9-11h, Práce v e výškách, SC v rámci ČR, Dobrý zdravotní stav a pracovní morálka., Možnost sepsání PS na dobu neurčitou pro občany EU.. Pracoviště: Hamor-stav s.r.o., Nádražní, č.p. 601, 702 00 Ostrava 2. Informace: Vasyl Hamor, +420 608 728 856.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Baroš. Rozhodčí Pavel Franěk
1 22

OBRAZEM: Jak Baník dobyl vršovický Ďolíček? Podívejte se! Byla to paráda

Jakub Vadlejch
6

Evropu posílí čtyři čeští atleti. Ostrava uvidí oštěpaře, mílařku a koulaře

Léčebnu v Radvanicích čeká modernizace

Někdejší předválečné soukromé sanatorium v Ostravě-Radvanicích, dnes Léčebnu dlouhodobě nemocných a Dům sociálních služeb, čeká modernizace. Hotová má být do letních prázdnin v příštím roce.

AKTUALIZOVÁNO

Nová švýcarská tramvaj v Ostravě začala vozit cestující

FOTOGALERIE/ Pytle se zátěží vystřídali lidé. První z nových tramvají od Stadleru v pondělí ráno poprvé vyrazila do ulic města v běžném provozu.

AKTUALIZOVÁNO

Bakala před komisi OKD nepřišel. Ta ho nechá předvést policií

Sněmovní vyšetřovací komise k prověření privatizace OKD vyzvala policejní složky o předvedení bývalého majitele firmy Zdeňka Bakaly. Novinářům to dnes řekl předseda vyšetřovací komise Lukáš Černohorský (Piráti). Bakala odmítá před komisi předstoupit, pozván byl na dnešek, ale nedostavil se. Podnikatel žije ve Švýcarsku. Policie může svědka předvést jen tehdy, když se nachází v Česku.

Žermanická přehrada se drží. Má nejlepší vodu ke koupání

Krajští hygienici také v minulém týdnu prováděli kontrolu kvality vody, a to i v nádržích našeho regionu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT