VYBRAT REGION
Zavřít mapu

O víně toho ví spoustu, i když pít ho zatím nemůže

Sommeliéři. To nejsou jen zkušené letité dámy a pánové, jejichž chuťové pohárky již posoudily stovky vín a zaručeně vám poradí, který pokrm se k vašemu vínu nejvíce hodí.

14.5.2018
SDÍLEJ:

Studentka sommelierství Kateřkna Peterková,Foto: Deník / Lukáš Kaboň

Již v šestnácti letech je Kateřina Peterková someliérkou, jezdí na české i mezinárodní soutěže a víno umí zkušeně prezentovat a připravit. Víno vnímá jako zajímavost, kousek umění, ne jako prostý alkohol. A tak se zdá, že ani nelituje vzorků, které končí kvůli jejímu nízkému věku v plivátku. Profesionálové víno také vyplivují a čistí si chuťové pohárky vodou před další ochutnávkou, aby se jim chutě a vůně nesmíchaly.

NEJRADĚJI MÁ SEKTY A ČESKÉ RŮŽOVÉ

Na stěně malé someliérské učebny ve Střední škole společného stravování v Ostravě-Hrabůvce, kde Katka studuje, visí plakát s výčtem desítek možných chutí, které znalci ve víně nacházejí. „Některé z chutí už poznáme i my, mladí someliéři, i když jsem toho ještě tolik neochutnala,“ tvrdí Katka. Rajče, lanýž či odlakovač na nehty? I takové vůně se podle someliérů občas linou z nápoje králů.

„Nejraději mám šumivá vína. Ale z tichých potom růžová, protože jsou příjemně ovocná a sladká. Také mám radši vína moravská než nějaké zahraniční značky, zůstávám u domácích výrobců,“ prozrazuje začínající specialistka na víno, která by přesto ráda navštívila francouzskou Champagne – domov proslulých francouzských sektů. Kateřina začala víno objevovat v sommeliérském kroužku, a to už od prvního ročníku na střední škole.

„Když jsem si pak shodou okolností našla přítele z vinařské rodiny, navštívila jsem vinařskou obec Blatnice. Byla jsem se podívat na vinohradu i ve sklípcích a hodně mě to nadchlo,“ popisuje Katka. Stále do kroužku jednou týdně dochází.

SOMMELIÉRSTVÍ NENÍ JEN O DEGUSTACI

Na soutěže se současná studentka druhého ročníku učí ve svém volném čase. „Zaměřuji se vždy na téma dané soutěže a nastuduji to, co se na soutěži očekává,“ přiznává letošní stříbrná účastnice mezinárodní soutěže Gastro Kroměříž 2018. Dopředu ví, kdo je sponzorem soutěže a čí vína se tedy budou podávat. Vyplatí se být připraven a vědět o výrobci vše. Když jede poměřovat síly s dalšími mladými znalci vína na Moravu, stává se odborníkem na moravské vinařské oblasti a vesnice. Ví, kteří vinaři v jednotlivých obcích jsou, a zná nejvýznamnější viniční tratě.

Na soutěžích zaměřených na světové vinařství už ji čekají tvrdší oříšky. Co stojí ve vinařských zákonech Francie nebo Itálie? A které hrozny na zeměkouli vidí jako první východ slunce? S podobnými chytáky se musí popasovat. Kvalitu vína či sektu pak umí Katka na soutěžích ověřit podle vůně, barvy i chutě. Odřezání kapsle a vytahování korku také vyžaduje trochu tréninku, aby mladá sommeliérka docílila větší elegance.

Přestože by se mohla v budoucnu sommeliérstvím ve velkých městech živit, žádné plány zatím Kateřina nemá. Mimo zálibu ve víně ještě hraje závodně stolní tenis a v poslední době si oblíbila fotografování. „Nic neplánuju a nechám na náhodě, kam mě osud zavede,“ uzavírá Katka s úsměvem.

K TÉMATU

JAK SI VYCHUTNAT ČERVENÉ VÍNO PODLE KATEŘINY: Sommeliér si nejdříve nachystá inventář potřebný pro vinný zážitek – vybrané víno, proutěný dekantační košík na láhev, vývrtku se zabudovaným nožíkem, karafu a číše podle typu servírovaného vína, čistý bílý příručník, svíčku a odkládací talířky na korek, sirku a odřezanou kapsli.
Pomocí nožíku odstraní sommeliér kapsli z hrdla láhve, protože otevírání pomocí připraveného odtrhovacího proužku není profesionální. Po navrtání a vytažení korku k němu musí přičichnout a zkontrolovat, zda je v pořádku. Na podšálku přinese korek zákazníkovi, který rozhodne, zda může sommeliér víno dále připravit a degustovat. V degustační části posoudí sommeliér víno zrakem – prozkoumá barvu oproti bílé látce příručníku – čichem a vzápětí ho i ochutná.

VYVÍNĚNÍ SKLENIC POSUNE SMYSLOVÝ ZÁŽITEK NA VYŠŠÍ ÚROVEŇPřed naléváním vína je dobré sklenice nejdříve takzvaně „vyvínit“, tedy krouživými pohyby pokrýt trochou vína vnitřní stěny sklenice a karafy. Vůně se tak lépe rozvine a zákazník má z nápoje větší požitek. Nejintenzivnější je totiž vůně z prázdné skleničky. K servírování červeného vína patří ještě mezikrok dekantace. Nastává čas pro zapálenou svíčku. Nad ni umístí sommeliér hrdlo láhve a přelévá víno do již vyvíněné karafy. Procesem dekantace se odstraní případný depot – vinný kámen.

Můžete ho vidět převážně u starších ročníků vín na spodní straně korku ve formě malých bílých krystalků. Jako poslední krok nalije Katka trochu vína zákazníkovi, kterému víno na začátku prezentovala. Pokud víno schválí, nalévá sommeliér dalším hostům dle společenských pravidel. Na závěr Katka dolije víno hostovi, který víno degustoval. Teď už na stole chybí jen husa s červeným zelím a karlovarským knedlíkem.

Autor: Markéta Sulková

Autor: Redakce

14.5.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 14 900 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci Administrativní pracovník/ce. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracoviště: Novoveská 1264/9, Ostrava - Mariánské Hory, Životopisy prosíme posílejte pokud možno s fotografii na e-mail: jaroslav.strakos@strakos.eu, , Firma STRAKOŠ® nábytek příjme spolehlivého/vou a pracovitého/tou administrativní/ho pracovníka/ci pro pracoviště v Ostravě. , , Podmínky pro přijetí: Bezúhonnost, čistý trestní rejstřík, aktivní znalost Polského jazyka slovem i písmem. Požadujeme příjemné vystupování, pečlivost při plnění úkolů, časovou flexibilitu a loajalitu. , , Nabízíme smyslu plnou práci ve stabilní firmě, pravidelný výplatní termín, příjemný kolektiv, přímou dostupnost MHD Ostrava, odpovídající ohodnocení, aktivní komunikaci s našimi obchodními partnery.. Pracoviště: Jaroslav strakoš, ostrava - mariánské hory, Novoveská, č.p. 1264, 709 00 Ostrava 9. Informace: Jaroslav Strakoš, +420 603 178 031.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Dispečer 15 000 Kč

Dopravní dispečeři Mezinárodní přepravce/kyně nákladu - International freight forwarder. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ZamK, Pracoviště: Na Rovince 879, Ostrava 720 00, Kontakt: osobně na adrese pracoviště nebo emailem: account.cz@htns.com, , Požadujeme: řidičský průkaz sk. B, AJ na úrovni B2 - denní komunikace ústně, emailem, telefonicky, min. maturita, Excel - pokročilá znalost (funkce), korejština - rodilý mluvčí, , Náplň práce: organizování námořních a leteckých přeprav, příprava podkladů pro fakturaci, příprava reportů pro vedení.. Pracoviště: Htns czech s.r.o., ostrava, Na Rovince, č.p. 879, 720 00 Ostrava 20. Informace: Barbora Posládková, .

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 19 000 Kč

Stavební a provozní elektrikáři Elektrikář/ka - řidič/ka sk. B. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Pracoviště: Výstavní 3132/14a, Ostrava - Mariánské Hory, Kontakt: osobně po předchozí telefonické domluvě na č. 732241153 nebo zašlete životoips e-mailem: elza-elektro@seznam.cz, , Požadujeme:, - vyhlášku 50/1978 Sb. min. §5, - ŘP sk. B, - zkušenosti z oboru, , Nástup možný ihned. Vhodné pro absolventy.. Pracoviště: Elza-elektro, s.r.o., Výstavní, č.p. 3132, 709 00 Ostrava 9. Informace: Bolfíková, .

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 12 200 Kč

Uklízeči a pomocníci v hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech Uklízeč/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Pracoviště: Mošnov a Ostrava, Kontakt: osobně každý pracovní den od 9:00 do 10:00 hod. nebo e-mailem na sotek-uklid@seznam.cz, , Jde o strojové čištění podlah průmyslových hal, úklidy průmyslových objektů, úklidy ubytoven., , Zaměstnanecké výhody: doprava Ostrava - Mošnov. Pracoviště: Čistoty dotek s.r.o., Lidická, č.p. 811, 703 00 Ostrava 3. Informace: Lenka Lamžíková, +420 777 085 068.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Skvělou automobilovou podívanou navštívili i hokejisté Vítkovic Rostislav Olesz a Roman Szturc.

Za volant a na plný plyn! Hokejisté Olesz a Szturc byli hvězdami srazu driftařů

Kanadský útočník Samson Mahbod během prvního dne v extraligových Vítkovicích.

Mahbod zůstává ve Vítkovicích, „snad bude zase platný,“ řekl kouč Petr

Místo drahého kočárku byla v balíku jen bota

Další případy, kdy si lidé na internetu objednali zboží, avšak po zaplacení je nedostali, případně převzali bezcenné věci, vyšetřuje ostravská policie.

Začal soud s exradními Ostravy-Jihu, kteří rozhodovali o zeleni

/FOTOGALERIE/ Podle žaloby představitelé ostravského obvodu v roce 2007 odhlasovali nevýhodnou smlouvu na údržbu zeleně. Městskou kasu tak údajně připravili o pětapadesát milionů korun

Poruba má svou Radegastovnu

Tři členové rodiny, tři hospody – tak to chodí u Schulzů z Ostravy. Staronovým podnikem, kde jako provozní působí dcera Ivona, se tento týden stala Radegastovna Aura u staré polikliniky v Porubě.

Brankář Baníku Laštůvka po návratu domů: Něco jsem si vyslechl

Moc práce neměl. Zkušený gólman ostravského Baníku Jan Laštůvka si se svým týmem připsal na karvinské půdě bodík do záchranářského plánu. Teď už stačí „jen“ porazit Brno.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT