VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pálenice utichly, kořalková sezona končí

OSTRAVA - Pěstitelské pálenice v kraji po několikaměsíčním maratonu utichly. Mají za sebou náročnou sezonu.

24.4.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Loňské kvasyjsou vypálené a mnohde už pomalu začíná příprava na letošní podzim. „Zejména kolem Vánoc, v lednu a únoru jsme se téměř nezastavili,“ tvrdí Vladimír Bača z pěstitelské pálenice v Palkovicích, kde začala sezona v září a skončila zhruba před měsícem.

Rekordy nepadly

„Rekordní rok to sice nebyl, ale úroda byla slušná a práce bylo hodně,“ říká majitel známé pálenice, kam jezdí klienti dokonce až z jižní Moravy. Zatímco na Valašsku se nejvíc pálí slivovice a meruňkovice, na severní Moravě to jsou především jablka a hrušky.Pro dobrou pálenku je třeba mít dobrý kvas z kvalitního vyzrálého ovoce. „Přepálit lze v podstatě vše,coobsahujecukr, který se kvašením promění na líh. Vznikají tak nejen slivovice, meruňkovice, hruškovice, třešňovice,vínovice,aletřebai melounovice, banánovice či fíkovice. Kdybystímvšakněkdo přišel k nám, tak ho vyhodím. Nenechám si zaneřádit kotel,“ směje se Bača. Ochutnal prý sice například i dýňovici, ale není nad klasickou slivovici ze švestek,tvrdí.

Slivovička pro radost

Kolorit kolem pálení se už sice změnil,mnohdeje ale stále ještě pálení malá slavnost. Pěstitelé se na tuto vrcholnou událost dlouho těšía v den D si nezřídka berou dovolenou. „Lahvinkadomácíslivovičky udělá každému větší radost než kupovaná whisky,“ shodují se.Vpálenici se střídá jeden pěstitel za druhým. Setkání bývá příležitostí k pobesedování, kde a jak přálo ovoci počasí a jak se komu urodilo. Připomínají se i různé veselé historky související s výrobou slivovice, z nichž mnohé časemzlidověly,ajemožné,že se třeba nikdy nestaly. Společně se pojídá, koštuje a samozřejmě hodnotí kvalita moku, který nakonec vyteče do nádob.

V pálenici Procus v Nové Bělé se pálí všechno, od třešní a višnípřesjablka,hruškyažpo švestky. Dokonce i vínovice z hroznů, které se i na Ostravsku urodí na jižní straně domů. V teplých letech tu bývá úroda docela bohatá.„Z dobré suroviny a dobrého kvasu je dobrá pálenka,“ tvrdí majitel pálenice Ladislav Damek. Skvělápálenka,mnohdylepší než slivovice, se podle něj dá vypálit z jadrniček, které se rodí právě v tomto kraji. Pálenka z jablek však musí přinejmenším dva roky zrát. Jablek bylo loni požehnaně a díky hezkému podzimu mají i dobrou cukernatost. „S ovocnými kvasy přijíždějí třeba i chataři, kteří mají naši palírnu po cestě,“ říkáDamek.

Palíren přibývá, konkurence sílí

Již osm let provozuje ve Stonavě Palírnu u zelené lípy tamní starosta Ondřej Feber spolu se svým synem Vojtěchem. „Zdědil jsem bývalou hospodu a právě mi tehdy končil mandát starosty. Podobné zařízenítuchybělo,atakjsmez hospody, kde navíc byly krásné klenuté sklepy, udělali pálenici. Byl to tehdymůji synův koníček,“ vzpomíná na své podnikatelské začátky. Ve starostování však pokračuje dodnes a navíc byl až do loňska senátorem. „Ale palírna funguje a má širokou klientelu. Byli jsme tehdy jedni z prvních, dnes jich už je poblíž několik,“ tvrdí. „Loni se urodilo hodně jablek, takže trubkami tekl především calvados. Třešně kvůli suchu nebyly, podobná situace byla se švestkami. Lidé si ale přivážejí na vypálení i takové zajímavosti, jako jsou maliny či jahody. Voní to sice pěkně, ale nemá to nijak zvláštní chuť,“směje se. Zákazníci si tu mohou objednat i takzvané zestaření pálenky. Ultrazvukový přístroj dokáže nahradit až rok jejího postupného zrání. Zájem o spolupráci s palírnou mají i Poláci. „Takové malé palírny totiž u našich polských sousedů vůbec neexistují. Stále je tam prakticky zachován monopol výroby alkoholu přes státní nebo polostátní firmy,“ tvrdí Feber.

Černé pálenice jsou prý v každé vesnici

Vedle oficiálních pálenic vždy existovaly a zcela určitě budou i nadále fungovat také ty neoficiální, takzvané černé. Říká se, že na Moravě se alespoň jedna skrývá v každé vesnici. Za litr pálenky totiž pěstitel v pálenici zaplatí zhruba kolem sto třiceti korun, zatímco domácí pálení je zadarmo – i když riskantnější. Nelegální pálenice těm povolenýmvšak většinou žádné starosti ani škody nedělají. „Černé palírny byly, jsou a budou. Kdo chce pálit načerno, ten by k nám stejně nikdy nešel,“ shodují se jejichmajitelé. Cena stoprocentního alkoholu z pálenic se pohybuje v rozmezí 210 až 240 korun za litr. Většinou se ale alkohol rovnou ředí na padesátiprocentní. V ČR je možné na rodinu vypálit ve zvýhodněné sazbě až šedesát litrů „padesátky“.

 

Na Karvinsku se pálí i z borůvek, malin a ostružin

O českých pěstitelích je známo, že se snaží prohnat trubkami, co se dá. Kromě tradičních druhů ovoce lidé zkoušejívypálittakéexoticképlody, třeba pomeranče nebo ananasy. Letos majitelé palíren zaznamenali i pokus zkapalnit liči a kiwi.

„Některé obchody prodávají zkažené ovoce s velkou slevou a někoho možná napadne, že by nebylo špatné proměnithovpálenku.Užjsem měl možnost ochutnat i zkapalněné pomeranče. Musím říct, že to bylo moc dobré, “ směje se páleničář Vladislav Tuček.

V posledních letech se do popředí zájmudostávají i oskeruše.Jde o obří druh jeřábu, který je prý označován jako nejstarší a nejplodnější ovocný strom a daří se mu zejména na Moravě. Ten, kdo kdysi o Valašsku řekl, že tam je příroda stoprocentně zkvasitelná, určitě neznal zvyky na Karvinsku. Tam to totiž platí taky, a když je třeba, pálí se pálenka dokonce i z malin či ostružin. „Měli jsme tu už i kvas z borůvek, malin, ostružin a jahod.

Jednou se nás dokonce přišel zeptat jeden zelinář, zda mu nevypálíme dodávku banánů. Bohužel zákon říká, že ovoce si musí objednavatel vypěstovat sám. A to by musel mít skutečně obrovské skleníky,“ říká súsměvemspolumajitel Palírny u zelené lípy ve Stonavě na Karvinsku VojtěchFeber. V sortimentu ale vynalézavost českých zahrádkářů a drobných pěstitelů rozhodně nekončí.

Vymýšlejí desítky způsobů, jak si kořalku po vypálení ještě ochutit. Musejí ji mít přece lepší než soused. Z jablkovice se tak dá třeba udělat griotka. „Stačí višně procukrovat, zalít calvadosem a nechat uležet. Je vynikající,“ tvrdí majitel pěstitelské pálenice Vladimír Bača z Palkovic. Přesnou recepturu však odmítl prozradit.

Speciální recept na úpravu vypálených jablíček má Jaromír Tříska z Českého Těšína. „Do každé lahve calvadosu dávám dvě kostky cukru a pár snítek trávy zubrovky, kterou nakupuji v Polsku. Pálenka je pak ještě jemnější a má skvělé aroma,“ prozradil svůj recept Tříska. Dodal, že většina jablek, která na zahrádce vypěstuje a nestihnou se sníst, míří do pálenice. „Už tolik jablka nezavařujeme a neuskladňujeme. Byla s tím hrozná práce a každé jaro jsme museli vyhazovat ze sklepa, co jsme nesnědli. Tak je to méně pracné a i příjemnější.“

 

Odpověděli jste správně? Správná odpověď na otázku z minulého týdne: Křesadlo – cena pro lidi, kteří dobrovolně a nezištně pomáhají ostatním – je v České republice udělována od roku 2001. Vylosovaní výherci: Růžena Chmůrová – Ostrava–Zábřeh, Miroslav Pobežal – Ostrava–Poruba a Marie Úvěrová – Kravaře ve Slezsku. Informace o převzetí výhry na tel. 596 176 579

24.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Obsluha strojů 20 000 Kč

Obsluha zařízení na zpracování kovů Operátor/ka výroby. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 14. Poznámka: Místo výkonu práce: Ostrava, Vratimovská 707, Kontakt: denně od 8:30 - 10 hod. Comac jobs Vratimovská 707, Ostrava Kunčice, možno telefonicky, emailem., , - Manipulace s hliníkovými a plechovými kolami, - Obsluha obojručních lisů a licích strojů, - Obsluha strojů a zařízení, - Kontrola vyrobených kol, - Svařováni , , Benefity: 25 dnů dovolené, zálohy, příspěvek na jídlo, po půl roce přechod do kmen. Pracoviště: Comac jobs s.r.o. - vratimovská, Vratimovská, č.p. 707, 719 00 Ostrava 19. Informace: Zdenka Šupčíková, +420 608 809 938.

Výroba - Výroba Montážní dělník 13 500 Kč

Montážní dělníci elektrických a energetických zařízení. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13500 kč, mzda max. 15500 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: ZZ- místo výkonu práce - Ostrava, Serafinova 359/6, - praxe výhodou, Kontakt: telefonicky od 9,00 - 15,00h a každou středu osobně od 8,00 do 11,00 h na Serafinova 359/6, Ostrava. Pracoviště: Profi greatwork s.r.o., Serafinova, č.p. 359, 719 00 Ostrava 19. Informace: Ivan Velehan, +420 775 937 795.

Řemeslné práce - Řemeslné práce Ostatní řemeslní pracovníci a 14 700 Kč

Střihači textilu, kůží a podobných materiálů Stříhač/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14700 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: Ostrava - Kunčičky, Kontakt: telefonicky 8-13 hod, emailem, osobně na ul. Vratimovská 672/42, 718 00 Ostrava., , Náplň práce - pokládání a řezání textilií na cutteru (automatická řezací linka), řezání textilií na ruční pile., Vzdělání v oboru švadlena, šička nebo střihačka výhodou., Zaměstnanecké výhody: stravenky, masáže.. Pracoviště: Clinitex s.r.o., Vratimovská, č.p. 672, 718 00 Ostrava 18. Informace: Pavlína Smužová, +420 602 275 517.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Ostatní pracovníci v dopravě 25 000 Kč

Mistři v dopravě Mistr/ová nákladní autodílny. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Ostrava Přívoz, Kontakt: emailem, telefonicky 7-15 hod., , Řízení práce na nákladní autodílně, přistavení techniky na dílnu, objednávky ND., , Benefity: stravenky. Pracoviště: Cn servis, spol.s r.o., Kosmova, č.p. 1126, 702 00 Ostrava 2. Informace: Leopold Machýček, +420 602 377 404.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

90. výročí vzniku letiště v Dolním Benešově-Zábřehu.Letecký den ozdobil akrobat Martin Šonka.
59

Martin Šonka okouzlil Prajzskou

Ilustrační foto

Hokejové Vítkovice zahájily prodej permanentek

OBRAZEM: Kapela Kryštof si podmanila Karvinou

Karviná – Město má za sebou hudební událost roku. V sobotu se zámeckém parku konala česko-polská hudební přehlídka Dolański Gróm, kde zahrály kapely Feel, Lombard a jako zlatý hřeb večer kapela Kryštof, jejíž vystoupení sledovalo přes šest tisíc nadšených fanoušků.

OBRAZEM: Hezké vozy, krásné dívky. To byla sobota v ostravském Trojhalí

Velkolepá tuningová show krásných vozů, které opečovávaly ještě krásnější dívky. Ostravské Trojhalí Karolina jako by v sobotu vypadlo z oka kulisám známé počítačové hry Need for Speed.

Nový slon? Příjemný bonus v ostravské zoo

Ostravská zoo v sobotu opět přivítala masy lidí. Někteří se pro návštěvu rozhodli i kvůli novému slonímu samci z Francie, jiní o novici neměli ponětí, ani když jej odděleného od stáda sami viděli.

U Máně v Řepištích se znovu čepuje pivo. Budovu koupila obec

Dříve chátrající hospoda U Máně v centru Řepišť prošla zásadní renovací. Obec, která budovu koupila v roce 2014, si slibuje, že objekt poslouží jako společenský dům s kulturním sálem, jevištěm a zázemím pro kulturní vystoupení, koncerty i divadlo, ale také jako zázemí pro spolky, občany a základní školu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT