O své cestě po České republice a dalších státech Evropy informovali na webových stránkách. 

„Kolona projede územím Ruska a evropských zemí s praporem vítězství, vlajkou Ruska a vlajkami měst hrdinů a měst vojenské slávy a vzdá tak hold památce a úctu všem vojákům, kteří zemřeli za svobodu,“ uvádí se mimo jiné na stránkách Nočních vlků.

Na pietní setkání k výročí osvobození Ostravy v roce 2021 se můžete podívat ve fotogalerii přiložené výše.

Rudoarmejci v ulicích Moravské Ostravy na snímku z Archivu města Ostravy.
Od osvobození Ostravy: V noci z 29. na 30. dubna 1945 začalo peklo

V Ostravě se většina vzpomínkových akcí, týkajících se druhé světové války, koná u Památníku Rudé armády v Komenského sadech v Moravské Ostravě. Zde ale setkání Nočních vlků nebylo na pondělí nahlášeno, jak požaduje zákon. „Žádnou akci související s Nočními vlky nemáme nahlášenou,“ potvrdil Deníku mluvčí obvodu Vladan Kořený.

O příjezdu Nočních vlků neměla informace ani moravskoslezská policie. „Nic takového nemáme potvrzeno,“ uvedla mluvčí krajské policie Pavla Jiroušková. Pokud by se Noční vlci objevili, je policie připravena přijmout odpovídající bezpečností opatření.

Vše nasvědčuje tomu, že zprávu o cestě po Evropě Noční vlci zveřejnili ještě před vypuknutím války na Ukrajině. Za současné situace by jejich cesta byla více než komplikovaná a kontroverzní.

Květoslava Blahutová.
Střílelo se. Plazili jsme se až do Svinova, vzpomíná pamětnice Ostravské operace

Kvůli agresi vůči Ukrajině letos Ostrava zrušila oslavy osvobození města Rudou armádou. „Tváří v tvář pokračující brutální ruské agresi na Ukrajině bych si nedokázal ospravedlnit oslavu osvobození Ostravy 30. dubna tradiční ceremonií u Památníku Rudé armády,“ uvedl na sociálních sítích primátor města Tomáš Macura.