Zhruba 15 tisíc lidí v Ostravě se týká výměna občanských průkazů, jejichž platnost vyprší v letošním roce. Deníku tuto informaci potvrdila mluvčí Magistrátu města Ostravy Andrea Vojkovská.

Letos totiž končí desetileté období od poslední hromadné výměny těchto dokladů. V případě, že si lidé nestihnou svůj doklad totožnosti vyměnit včas, hrozí jim vysoké sankce.

Pokuta až deset tisíc

„V případě, že občan nepožádá ve lhůtě 15 pracovních dnů po dni, ve kterém došlo ke skončení platnosti občanského průkazu z důvodu uplynutí doby platnosti v něm vyznačené, o vydání občanského průkazu, jedná se o přestupek, za který lze ve správním řízení uložit pokutu do výše deset tisíc korun," upřesnila mluvčí Vojkovská.

Občanský průkaz lze vyměnit pouze osobně. Během procesu vydání se totiž přímo na místě pořizuje fotografie, která se stane součástí občanského průkazu, a zajišťuje podpis. Nosit s sebou takzvanou průkazovou fotografii už není třeba, pořídí ji pomocí kamery pracovník úřadu.

Zdarma

Na základě doporučení úřadů by si měli lidé o nový občanský průkaz požádat třicet až šedesát dnů před koncem jeho platnosti. Nový doklad se vydává do třiceti dnů ode dne podání žádosti.

Pro občany starší 15 let je výměna občanského průkazu s ohledem na jeho končící platnost zdarma.

Standardně se vydávají občanské průkazy na deset let a právě tato doba letos vyprší u silných populačních ročníků, které teď zahlcují úřady žádostmi.

V celé České republice si podle informací ministerstva vnitra bude muset měnit svůj doklad totožnosti zhruba 725 tisíc lidí. To znamená, že se výměna týká zhruba každého jedenáctého Čecha.