Rekonstrukce frekventované silnice od dubna komplikovala průjezdnost centrem krajského města. Hodně si v průběhu uzávěrky Nádražní stýskali i obchodníci, kteří mají své provozovny v této ulici. Ti už koncem května tvrdili, že jim rapidně poklesly tržby, a někteří dokonce své provozovny zavřeli. Další mluvili o boji o přežití.

Po čtyřech týdnech, které uplynuly od obnovení provozu v Nádražní ulici, se Deník zeptal obchodníků a provozovatelů služeb, jestli se jim začali vracet dřívější zákazníci a zda to už poznali případně i na tržbách.

Postupně se vracejí

Provozovatel sýrárny Sheep shop Lukáš Freissler uvedl, že zákazníků v posledních týdnech přibylo. „Lidé se postupně vracejí, snažíme se jim vyjít svou nabídkou vstříc a alespoň částečně zmírnit propad tržeb, který jsme měli v době, kdy se Nádražní opravovala," odpověděl provozovatel sýrárny.

Také prodavačka z Pekařství Illík sleduje v posledních týdnech nárůst počtu zákazníků. Obdobně odpověděla i její kolegyně z dalšího pekařství. V trafice, která je jen kousek od tramvajové zastávky Stodolní, rovněž zaznamenali oživení.

„V době rekonstrukce byl ale ten propad počtu lidí, co u nás nakupovali, opravdu hodně výrazný. Velkou roli určitě sehrálo to, že tady v té době nestavěly tramvaje. Když obnovili provoz a zastávka už zase funguje, lidé se začínají vracet. Některé zákazníky jsem neviděla třeba půl roku, teď už u nás zase nakupují," přidala svůj poznatek žena za pultem trafiky.

Je to na dlouho

Majitel Květinářství Be-dřiška Miroslav Krygel sice od ukončení oprav Nádražní ve své prodejně sleduje mírný nárůst poptávky, ale dodává, že půjde ještě o běh na hodně dlouhou trať.

„Aby se nám vrátili dřívější zákazníci a tržby se dostaly na úroveň před počátkem rekonstrukce, to bude trvat. Jestli se to tedy vůbec podaří," dodal Miroslav Krygel.

Ještě pesimističtěji vidí situaci provozovatelka obchůdku s potravinami. „Že by nám po zprovoznění Nádražní výrazně přibylo zákazníků, to určitě říct nemůžu. Tržby pořád zůstávají o několik tisíc nižší, než byly před začátkem té rekonstrukce. Celkově pozoruji, že ten provoz aut na Nádražní je výrazně slabší, než býval. Motoristé se v průběhu rekonstrukce naučili jezdit jinudy. Pro nás je to škoda. Dříve u nás totiž hodně nakupovali právě lidé, kteří přistavili u obchodu auto, rychle pořídili nákup a odjeli," vysvětlila provozovatelka obchůdku s potravinami.

Podle ní je zřejmá snaha vedení centrálního obvodu obchodníkům vyjít vstříc. „Odpustili nám nájem za 4,5 měsíce. Snaží se s námi komunikovat. Bohužel ten propad tržeb po dobu rekonstrukce byl ale výrazný a navíc dále pokračuje. A my teď opravdu bojujeme o přežití," dodala provozovatelka prodejny.