Pamatují si je téměř všichni, ale v dnešní době z nich informace zaznívají už jen málokde a málokdy. Řeč je o obecních rozhlasech, neboli takzvaných tlampačích, které od 90. let začaly z ulic mizeta s technickým pokrokem je postupně nahradily webové stránky obcí.

Zdroj: Deník/Petr Jiříček„Ne všichni je ale navštěvují, případně ne frekventovaně. Potřeba dostávat některé informace mezi lidi je přitom stále větší,“ říká starosta Nové Bělé Lumír Bahr. V obci se proto už před pěti lety zrodil nápad transformovat hlasové informace do textu. Tedyz obecních rozhlasů do„esemesek“. Starobělským jen stačilo podepsat souhlas se zasíláním informací z obecního úřadu.

POZOR, UTEKL LEGUÁN

Prakticky okamžitě se tak dozvědí, že nepoteče voda, bude odstávka elektřiny, chystá se rekonstrukce silnice, nebo že se v obci koná nějaká kulturní akce.

Někdy se dozvědí i poněkud kurióznější zprávy, prosbyo pomoc, či varování. „Zrovna nedávno v obci utekl leguán.I díky SMS systému jsme jej nalezli. Už jsme posílali také informaci o zaběhnutém psu nebo upozornění, že po obci chodí podomní prodejci, kteří lidem namlouvají, že chodíz pověření obce,“ vzpomíná na některé zajímavější případy starosta Bahr.

Kočcafé v centru Ostravy - kočičí kavárna
DENÍK PŘEDSTAVUJE: Osm koček v kavárně (o psu nemluvě)

Nejen on v systému, který mají lidé zadarmo, vidí přínos, nikoliv obtěžování. I proto zprávy odebírá asi čtyři sta lidí z celkového počtu přibližně dvou tisíc obyvatel, díky čemuž se informace dostanou do téměř každé rodiny. Komu by systém vadil, může jej jednoduše odhlásit. To se ale za pět let existence ještě nestalo. Naopak, někteří lidé o něj sami žádají.

V OKOLÍ ZŘEJMĚ UNIKÁT

„Využívají jej lidé napříč generacemi, starousedlíci i mladí lidé, jež se do obce stěhují a staví si dům. Právě z této kategorie nyní přibývá nejvíce nových zájemců,“ popisuje Bahr, podle nějž je cílem mít mezi odběrateli každého občana. Překážkou v tom obci není ani GDPR. „Znovu jsme souhlasy lidí řešit nemuseli. Předcházeli jsme tomu, s poskytováním osobních údajů lidé souhlasili už tehdy,“ dodává starosta k systému, který je v okolí dost možná unikát.

Deníkem namátkou prověřované obce a obvody na Ostravsku tento způsob šíření zpráv nevyužívají a ani v Nové Bělé nevědí o nikom, kdo by tento princip využíval.

Lidé se díky němu dozvědí nové zprávy z úřadu v průměru třikrát až čtyřikrát týdně v závislosti na potřebách a ročním období. V létě, kdy přijíždí prodejci kuřat či zeleniny a koná se více kulturních akcí, je frekvence větší. Více než jednu zprávu denně ale obyvatelé zpravidla nedostávají.

Snímek k článku Sestřička na koloběžce: trojnásobná mistryně světa!
Sestřička na koloběžce z Hrabové je trojnásobnou mistryní světa