Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Obědy ve školní jídelně? Jejich odběr se opět zvyšuje

Ve školních jídelnách se za posledních pět let zvýšil počet strávníků. Většina dotázaných studentů a žáků však s jídlem ve své jídelně spokojena není.

19.1.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Miroslav Fuchs

Vepřový vrabec, bramborový knedlík, dušený špenát anebo brynzové halušky. Takový výběr měli včera v jídelně žáci základní školy v ulici Bohumíra Dvorského v Bělském Lese.

To, že se jídlo tamním kuchařkám vydařilo, bylo znát na frontě o přídavek. „Halušky jako od maminky," oblizovala se drobná blondýnka u výdejního okýnka.

Vaříme chutně

I přes to, že počet dětí navštěvujících mateřské, základní a střední školy v Moravskoslezském kraji za posledních pět let klesl o dvanáct tisíc, počet strávníků ve školních jídelnách se nesnížil, zájem o školní obědy dokonce vzrostl, a to zejména v kategorii starších žáků. Potvrdila to mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

V jídelně základní školy v Ostrčilově ulici se stravuje denně 720 dětí. „Oproti loňskému roku vaříme o padesát až šedesát porcí více. Přibývá nejenom dětí, které chodí na oběd do jídelny, ale i cizích strávníků," uvedla Jana Deverová, která má na starosti normování jídla v jídelně. Oblíbenost jídelny mezi místními si vysvětluje jednoduše. „Prostě vaříme chutně a dobře," dodala.

Oběd stojí žáky základní školy od devatenácti do pětadvaceti korun, záleží na věku strávníka. „V ceně je kromě polévky a hlavního chodu i svačinka. Nejčastěji ovoce, jogurt nebo pribiňáková tyčinka. Pokud se to k jídlu hodí, dostanou děti i zeleninový salátek," popsala zaměstnankyně jídelny.

Vyvážená strava

I přestože děti nemají denně na výběr z více jídel, jí po celý týden pestře. „Snažíme se vařit zdravě. Proto se v naší jídelně podávají i bezmasá jídla, ryby nebo luštěniny," uzavřela Jana Deverová.

V Základní škole B. Dvorského nabízí dvě jídla. „To první je většinou kaloricky vydatnější. To druhé bývá zase bezmasé, zeleninové či sladké. Kapacita naší jídelny však není stoprocentně využívána, byli bychom schopni i rozvážet, ale poptávka mezi lidmi není dostatečná," řekla ředitelka základní školy Věra Helebrantová s tím, že jeden oběd vyjde rodiče dětí od 28 do 32 korun v závislosti na věku.

Vedoucí tamní jídelny Antonín Bednář doplnil, že novinkou v jídelně je bezlepková strava. „V současné době ji využívají dva žáci, přesto nám nedělá problém tato jídla připravit. Obědové menu se u nás skládá z polévky, hlavního jídla a nápoje. Dětem se k obědu podává ovoce, mléčný výrobek, občas i nějaká sladkost," vysvětlil vedoucí. Podle něj je však těžké vyhovět všem. I proto se na vytváření jídelního lístku podílí celý personál. „Většinou ho sice navrhne pan vedoucí, pak se ale sejdeme a všichni společně ho doděláme," popsala průběh kuchařka Kateřina Kleibertová.

Naopak méně studentů se podle slov vedoucí Zdeňky Mžikové rok od roku stravuje v menze v Reální ulici v centru Ostravy. „Vysvětluji si to tím, že fakulty Ostravské univerzity i Vysoké školy báňské jsou rozprostřeny po celé Ostravě. Pokles strávníků není případ jen naší pobočky, ale i porubské menzy," vysvětlila vedoucí jídelny Zdeňka Mžiková s tím, že cena obědu se pohybuje mezi třiceti a padesáti korunami.

Denně se v menze navaří 800 obědů. Studenti si navíc mohou vybrat ze čtyř hlavních jídel. Samozřejmostí na jídelním lístku jsou i bezmasá a bezlepková jídla. „Vaříme doslova na přání studentů. Mají možnost vyjadřovat se k jídelníčku, takže se řídíme jejich žádostmi," dodala Mžiková.

ANKETA: Stravujete se ve školní jídelně?

Denis Nižňanský, 13 let, Ostrava:

Raději ne! Chodil jsem do školní jídelny, ale raději jsem s tím už přestal. Jídlo mi nechutnalo, vypadalo nevzhledně. Celkově bych řekl, že to byly blafy. Dnes se stravuji doma a jsem spokojen.

Tomáš Kroupa, 13 let, Ostrava:

Ne, musel jsem se ve školní jídelně stravovat první dva roky, ale vůbec mi tam nechutnalo, tak jsem to řekl doma, a od té doby se stravuji tam a mamce to nevadí. Já jsem taky spokojen, protože jídlo doma je mnohem lepší.

Sebastián Popov, 14 let, Ostrava:

Nestravuji. Sice jsem chodil do jídelny jen do třetí třídy, ale bohatě mi to stačilo. Co nám tam předkládali, nebylo vůbec dobré a vypadalo to ještě hůře. Mám takové podezření, že to nebylo ani zdravé. Teď se stravuji doma a jsem spokojen.

Lucie Marková, 21 let, Paskov:

Občas tam zajdu. Záleží, jestli mají moje oblíbené jídlo. Chodím do menzy v Reální ulici. Že by mi tam ale zvlášť chutnalo, to se říct nedá. Spíš bych řekla nic moc, raději jím doma. Považuji to za takovou nutnou nouzi, takže tam jdu, když nestíhám vařit sama.

Leona Kubačková, 20 let, Ostrava:

Já do menzy vůbec nechodím. Nemám na to čas, nevychází mi to rozvrhově. Takže když se stravuji, tak jedině ve školním bufetu nebo potom doma.

Ptal se Mojmír Machovský

Autor: Martina Koziolová, Tereza Pintérová

19.1.2014
SDÍLEJ:
Ivo Vondrák.

ON-LINE rozhovor s Ivo Vondrákem, hejtmanem a krajským lídrem ANO 2011

hokej HC Aukro Berani Zlín  - HC Vítkovice Rivera
22

Lev pomohl hattrickem ukončit dvouleté zlínské prokletí

Kampaň vrcholí. Zaorálek se pustil do Babiše i v Bohumíně

/FOTOGALERIE/ Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nenechal ani na mítinku v Bohumíně na Andreji Babišovi niť suchou: V této zemi se nevyplatí pracovat. Lepší je být rentiér.

OBRAZEM: Třinec má obchvat, jeden úsek ale chybí

Třinec – Jedenáct let poté, co se stát zavázal postavit obchvat Třince, přišel zlomový den pro celý region. Nová silnice mezi třineckou částí Nebory a Bystřicí se v úterý otevírá motoristům.

Ostrava 2067. Vzkazy v truhle pro budoucí generace

Město Ostrava připravilo společně s Kulturním centrem Cooltour jako součást oslav 750. výročí první písemné zmínky o své existenci poselství do budoucnosti s názvem Ostrava 2067. Tím je dřevěná truhla, do níž dnešní Ostravané umístí své „vzkazy budoucím generacím“. Truhla bude otevřena za 50 let při oslavách 800. výročí města Ostravy.

Aleš Juchelka o Kalouskovi a Babišovi: Jsou si dost podobní, mají buldočí povahy

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Oblíbený moderátor a současně politik Aleš Juchelka má za sebou zkušenost spolupráce s Miroslavem Kalouskem i Andrejem Babišem. V rozhovoru pro Deník nesrovnával jen jaká byla. Má za sebou také jedno z nejtěžších období v životě, kdy se musel vypořádat se smrtí svého těžce nemocného syna Olivera. Přesto v sobě našel sílu a odvahu jít v životě dále.    

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení