Na společnou fotku, autogram, úsměv a vlídné slovo čekal u Trojhalí na Nové Karolině dlouhý zástup fanoušků. V té době měl přitom naplánovaný odpočinek a dovolenou s rodinou.

„Na jednu stranu bohužel, na druhou bohudík, že to nevyšlo a museli jsme zůstat v Česku,“ prozradil tehdy zlatý hrdina z Ria 2016. „Když vidím tu spoustu lidí, kteří jsou nadšení z toho, že se setkají se sportovci, tak je to nádherné a díky tomu si všechny akce hodně užívám,“ dodal olympijský vítěz.

Vstup do věznice Mírov
Lukáš z Ostravska přepadával banky v zahraničí. Skončil na Mírově, teď chce domů

Během své úspěšné kariéry také vybojoval na tatami na mistrovství světa dvě zlaté (2014, 2019) a dvě bronzové medaile (2011, 2013), třikrát byl mistrem Evropy (2013, 2013, 2018), jednou stříbrný (2015) a dvakrát bronzový (2017, 2021).

Přitom 198 centimetrů vysoký rodák z Jihlavy se chtěl původně věnovat úplně jinému sportu. „Strejda dělal kdysi dávno karate a my s bráchou jsme to jako kluci samozřejmě chtěli taky, takže nás tam dovedl a přihlásil. Po měsíci chození na karate jsme zjistili, že to je judo, ale líbilo se nám, tak jsme zůstali. Teď jsem za ten omyl samozřejmě rád," svěřil se tehdy Krpálek.

Krokodýl Mireček z Ostravy - krabička cigaret je pro porovnání velikosti.
Drahý úkryt. Krokodýl Mireček se schoval v gumách, majitel se smiřuje s postihem

Zlato v Riu získal v polotěžké kategorii do 100 kilogramů, když v olympijském turnaji vyřadil Japonce Ryunosuka Hagu, úřadujícího mistra světa. Pak milovník české a asijské kuchyně přestoupil mezi těžké váhy nad sto kilo.

A o nejcennější kov se teď úspěšně popral i na olympiádě v Tokiu. V osmifinále zdolal Džaváda Mahdžúba z týmu uprchlíků, ve čtvrtfinále Uzbeka Bekmuroda Oltibojeva a v semifinále po osmi minutách boje domácího Japonce Hisojaši Harasawu. A nakonec třicetiletý český judista vyzrál i na Gurama Tušišviliho z Gruzie. Svého kamaráda a zároveň neoblíbeného soupeře poprvé v kariéře porazil právě v olympijském finále a obhájil zlato z Ria 2016.