Zkoumané kuřecí maso podle Radima Trojana, koordinátora kampaně Rychlokuřata ze spolku Obraz, vykazuje známky takzvané nemoci bílých vláken, která mimo jiné ukazuje na bezútěšné podmínky velkochovů, ve kterých brojlerová kuřata žijí.

Obraz provedl průzkum v devíti obchodních řetězcích po celé České republice, celkem prozkoumal 2 255 balení kuřecích prsou. Takzvanou nemoc bílých vláken (více o nemoci níže), která se na mase projevuje skrze bílé tukové pruhy, našla organizace u 96 procent vzorků - fotografie vzorků naleznete v přiložené fotogalerii výše.

Prodejny z Moravskoslezského kraje

Obraz do průzkumu zahrnul i prodejny z Moravskoslezského kraje - například Tesco na ulici Prodloužená v Ostravě, Globus v Havířově nebo Lidl v Novém Jičíně. Ve všech prodejnách byla objevena nemoc bílých vláken na mase.

Nejhůře je na tom Kaufland se svými značkami Purland a K-Jarmark a Penny se svou značkou Dobré maso, u kterých se nemoc bílých vláken vyskytuje dokonce ve více než 97 procentech balení.

„Supermarkety nabízí svým zákazníkům maso z přešlechtěných a nemocných kuřat. Tato plemena jsou vyšlechtěna k co největšímu a nejrychlejšímu růstu, až jim místo svalů roste tuk. Nepřirozená rychlost růstu si vybírá krutou daň ve formě nejrůznějších zdravotních problémů a nemocí, včetně nemoci bílých vláken, se kterou se v supermarketech zákazníci setkávají naprosto běžně,“ vysvětlil koordinátor Radim Trojan.

Státní veterinární správa závěry ochránců zvířat nepodpořila ani nevyvrátila. Ochránci vyzývají obchodní řetězce, aby lépe vybíraly dodavatele. Řetězce kontrují, že mají omezené možnosti. Změnu by podle nich uspíšil širší proces spojený s jiným způsobem přerozdělování dotací - podrobně se tématu věnujeme zde.

Češi si za kvalitnější maso připlatit nechtějí

Samotné řetězce navíc čelí neochotě zákazníků si za dražší produkt připlatit. „Naši zákazníci preferují více standardní drůbež oproti BIO drůbeži, kterou však máme též v sortimentu,“ uvedla pro Deník před časem ke spotřebitelskému chování zákazníků mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Problémem také je, že současná spotřeba kuřecího masa je v Česku natolik vysoká, že by ji produkce z volných nebo BIO chovů nedokázala pokrýt - více zde

K TÉMATU
Nemoc bílých vláken přitahuje pozornost vědců poslední dekádu. Za tu dobu vzniklo několik studií, které potvrzují, že takové maso může být z hlediska kvality problematické. Neexistují ale vědecké poznatky o tom, že by přiměřená konzumace masa s tzv. nemocí bílých vláken poškozovala zdraví lidí.
Nemoc bílých vláken není terminus technicus. Odborníci ji berou jako jakostní ukazatel, který není regulován právními předpisy. U takového masa dochází ke změnám nutričních parametrů, obsahuje vyšší podíl tuků.

Aktivisté proto vybízejí řetězce, aby se připojily k závazku ECC - European Chicken Commitment, který definuje nové standardy pro chov kuřat. Deník oslovil všechny jmenované řetězce, zda se chystají závazek přijmout. Odpověď se podařilo získat od společnosti Lidl - více zde.

Autentické záběry z velkochovů kuřat. Upozorňujeme, že video není pro slabé povahy:

| Video: Youtube