I když trhy začaly už v osm hodin, i před půl jedenáctou dopolední jsou stánky v obležení spousty lidí nejen z Ostravy. Výběr je nepřeberný. Asi v šedesáti stáncích prodejci nabízí čerstvé potraviny od ovoce a zeleniny přes slovenské sýry, maso a uzeniny až po bylinky, květiny, med, vejce, pečivo či rukodělné dřevěné výrobky.

Už řadu let na zdejší trhy dováží med ze svého včelařství v Jistebníku Pavlína Vrbinčíková. „Původní záměr byl zviditelnit se tady, aby lidé jezdili k nám, ale to se děje málokdy. Spíše nám volají, kdy tady budeme. Klientela je a stále roste,“ těší Vrbinčíkovou, podle níž trhy lákají stále více a více lidí. Věří, že zájem o ně neopadne.

„Záleží ale i na obchodnících, když budou prodávat zboží, které nebude dobré, tak na to lidé přijdou,“ říká farmářka s tím, že to není případ trhů u Futura. „Manžel jezdí i jinde, čímž můžeme trochu srovnávat, a tady jsou opravdu kvalitní trhy,“ myslí si.

Farmářské trhy u nákupního centra Futurum v Ostravě, duben 2017. Ilustrační foto.
Farmářské trhy startují. Máme pro vás tipy, kam na ně vyrazit v našem kraji

U řady prodejců se tvoří i více než deseti dvanáctičlenné fronty. Třeba u dvou netradičních modrých stanů Pavla Procházky z jihomoravských Němčiček, odkud přivezl hromadu druhů zeleniny a ovoce.

„Vše je z vlastní zahrádky,“ říká Procházka, podle něhož je to někdy lepší, někdy horší, ale i přesto se mu zde z jihu Moravy vyplatí co čtrnáct dní jezdit. Také on má už naučené zákazníky, kteří jej zde potkají letos ještě šestnáctkrát.

Podrobnou reportáž najdete v pondělním tištěném vydání Moravskoslezského deníku.
Objednat si můžete také jeho elektronické vydání zde.

12. ročník Velkého koštu vín v Ostravě.
I na Ostravsku se pije dobré víno