Ivo Vondrák se v suterénní volební místnosti – kulturním centru – ve Velké Polomi ukázal načas se i svou chotí.

„A občanský průkaz jste si tentokrát nezapomněl?“ ptala se členka volební komise v narážce na minulé volby, kdy dorazil bez uvedného dokladu. Nyní ho měl a pro jistotu si ještě zkontroloval, jestli je platný (byl). Na otázku, jaké jsou pro něj letošní volby coby pro moravskoslezského hejtmana Vondrák odpověděl: „Prakticky stejné, jako jindy. Jen se teď přece jen více hlasuje o mně“.

Volby 2017 v Ostravě.
První den voleb v kraji: Účast se zvedla na 32 %. V Havířově zasahovala policie

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přispěchal do volebního okrsku 15055 v ZŠ J. Šoupala v Porubě s hodinovým zpožděním, které navýšil i poskytnutím televizního interview. Pak za velkého zájmu médií, údivu řadových voličů a bedlivého zraku dvoučlenné ochranky zašel na chvilku za plentu a posléze zamířil k urně.

„Moje heslo bylo: Každý je důležitý! A já v této chvíli tvrdím: Každý hlas je důležitý!“ nechal se slyšet sociální demokrat. Přiznal pak – s vědomím toho, že se to neříká – komu dal hlas. „No, sobě. Naší straně,“ líčil Zaorálek. Ten pozdní příjezd omlouval situací na dálnici D1, řídil sám a vezl i svou partnerku. „Musel jsem jet podle předpisů,“ konstatoval.

Manželé Stromští u voleb.
Manželé Stromští: Volby vnímáme jako občanskou povinnost