Meteorologové ve středu zrušili smogovou situaci, která v části kraje začala platit z neděle na pondělí a byla vyhlášena pro oblast Karvinska, Ostravska a Frýdecko-Místecka. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Rozptylové podmínky budou nadále dobré. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat zpočátku většinou kolem nebo místy nad hodnotou stanoveného imisního limitu 50 mikrogramů na metr krychlový, postupně již budou pod tímto limitem," uvedli dnes v poledne meteorologové.

Ilustrační foto.
Moravskoslezský kraj sužuje smog. Množství prachu v ovzduší překročilo limity

V poledne se průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší pohybovaly v regionu rozmezí od 18 do 97 mikrogramů na metr krychlový. Podle aktuálních dat tříhodinového průměru byla okolo 13:00 nejhorší situace v Ostravě-Radvanicích, kde bylo naměřeno 41,3 mikrogramu na metr krychlový. Na většině míst kraje už meteorologové aktuální situaci hodnotili jako dobrou nebo velmi dobrou.

Kvalitu ovzduší v regionu ovlivňuje několik faktorů. Kromě geografické polohy a povětrnostních podmínek hraje velkou roli hromadění zplodin z průmyslových zdrojů, lokálních topenišť, z dopravy a velkou měrou hlavně v zimních měsících přenos emisí z Polska.

Dvorce vyhrály soutěž Deníku o nejkrásnější vánoční strom a porazily favorizovaný Rýmařov. "We Are The Champions!," neslo se dvoreckým náměstím.
Ve Dvorcích bouchalo šampaňské i ohňostroj. Nešlo jen o strom, ale o Rýmařov

Hygienici a lékaři doporučují v době zvýšeného znečistění ovzduší hlavně lidem starším, dětem a nemocným omezit pobyt venku, včetně aktivního sportování.

Větrat vnitřní obytné nebo pracovní prostory by se mělo jen krátce a intenzivně. Smog může vyvolat především dýchací obtíže. Doporučuje se zvýšit přísun vitamínů, zejména vitamínu C, nekouřit, vyhýbat se zakouřeným prostorám.