Na odbočce z Malé Morávky do Karlova pod Pradědem je turistické odpočívadlo nazvané Zastavení u turbíny. Je zde vystavena turbína a povídání o zdejších náhonech, hamrech a průkopnících průmyslové výroby i elektrifikace. Turbína naposledy sloužila v Müllerově papírně v roce 1945. Po odsunu německých majitelů byla papírna zbořena, vodní dílo zničeno a turbína zasypána.

Jaká budoucnost čeká vlaky z Krnova do Jeseníku přes polské Glucholazy?
Vize říká: Železniční trať z Krnova přes Polsko je problém

"Když se v Malé Morávce prodával barák, přišel za mnou nový majitel pan Špaček. Řekl jsem mu: tam u vás kdysi stávala fabrika, co se zbourala hned po válce. Je ale možné, že na zahradě dodnes máte parní turbínu. Pravděpodobně je zahrnutá někde v zemi. Necháte nás tam chvilku hledat, ať ji zkosíme vykopat?," zavzpomínal starosta Ondřej Holub jak se se obec rozhodla hledat zasypanou turbínu. Na její existenci upozornil historik Igor Hornišer, který je rodák z Morávky.

Ukázalo se, že nový majitel pozemku je nadšenec, který fandí historii a tak starostův tým nechal kopat. "Turbína byla v hloubce kolem jedenácti metrů, takže tam byla strašná díra. Vyndali jsme ji, vyčistili a zakonzervovali. Kdybychom to neudělali hned, tak už tu turbínu asi nikdy nikdo nevytáhne. Zažili jsme si ty pocity archeologa, který velká očekávání změní v radost z nálezu. Zažili jsme ten radostný první pohled na poklad vyzvednutý ze země," doplnil starosta Holub.

Malá Morávka leží přímo na moravskoslezské hranici.
Chybí zákon o turistickém ruchu, zní z centra Jeseníků

Nabízela se možnost umístit turbínu třeba na úřadě. "K nám ale nikdo z turistů nepřijde. Daleko lepší je nápad byl provázat turbínu s letním posezením a s další památkou: Schindlerovou stodolou, která je hned vedle. Také tato oživená památka je velkou zásluhou pana Hornišera. Ještě že ho máme. Je ochotný přijet do Malé Morávky a udělat zájemcům odbornou přednášku třeba jen za za dobrovolné vstupné," uzavřel starosta Ondřej Holub.

Malá Morávka za pomoci Moravskoslezského kraje se rozhodla průmyslový odkaz předků prezentovat veřejnosti. Starousedlíci si z mládí pamatují na mnohá vodní díla a fabriky, které dnes již neexistují. Tehdy si jejich historickou hodnotu ani neuvědomovali. Turisté i místní si dnes mohou udělat výlet, a současně přemýšlet, jak zde lidé kdysi žili. Papírna v malé Morávce byla vyhlášená kvalitou svého papíru. Bylo na něm třeba vytištěno první vydání Babičky Boženy Němcové.