Přestože hlavní Česko zpívá koledy s Martinem Chodúrem v Trojhalí začínalo až v 18 hodin, už o hodinu a půl dříve se sešla více než padesátka dětí a rodičů před mateřskou školou Klegova v Hrabůvce. Jakmile se rozzářily první prskavky a paní učitelka začala hrát tóny koled na klávesy, děti úplně zapomněly, že je několik stupňů pod nulou.

„Líbilo se mi to. Nejraději mám koledu Pásli ovce Valaši. Vůbec jsem ji nemusela trénovat. Ta slova zná přece úplně každý," řekla zcela vážně osmiletá Alice. Kromě této koledy zazněly ještě klasiky jako Neseme vám noviny, Narodil se Kristus pán, Půjdem spolu do Betléma, Vánoce, Vánoce přicházejí, My tři králové, ale i moderní kousky jako Vánoční zvoneček.

Koledami se rozeznělo i Masarykovo náměstí v Ostravě

Lidé, kteří nestihli dorazit do Trojhalí Karolina, měli možnost zazpívat si vybrané koledy také na Masarykově náměstí.

„Letos jsme se rozhodli obohatit náš vánoční program o účast v projektu Česko zpívá koledy," uvedl ředitel Centra kultury a vzdělávání Moravské Ostravy Martin Vidura. S malým zpožděním se tak koledami rozeznělo i Masarykovo náměstí, na kterém předzpívala písničkářka Kateřina Kuláková s kapelou. „Přišli jsme se tady naladit na vánoční atmosféru, koupili si punč a pražené oříšky. Zpívání koled bylo moc pěkné, škoda jen, že se nezačalo přesně v šest tak, jak mělo," řekl například Petr Gavlas z Ostravy.

Na náměstí si přišlo zazpívat zhruba sto padesát lidí. Řada z nich se ještě v průběhu akce přesouvala do Trojhalí Karolina, kde zpívání koled pokračovalo vystoupením zpěváka Martina Chodúra. „Jdeme vyzkoušet Karolinu, jsme zvědavi, jak to vypadá tam," podotkla třeba Patricie Kratochvílová­.