I do našeho kraje se nečekaně na jaře vrátila zima, a to už mnohokrát. V roce 2013 ale mohli čtenáři Deníku stavět ze sněhu obrovské zajíce přímo na Boží hod velikonoční. Podívejte se na velkou fotogalerii, kterou se nám tehdy podařilo udělat z jejich snímků poslaných z různých míst Moravskoslezského kraje:

Hlídky se samopaly

O velikonočních svátcích v roce 2017 se do ulic měst v České republice a na všechna česká mezinárodní letiště preventivně vrátili policisté se samopaly, aby se předešlo podobnému teroristickému útoku, jako se stal v roce 2016 na vánočních trzích v Berlíně. V případě potřeby byla připravena pomoc poskytnout i armáda.

V Ostravě hlídkovali policisté se samopaly například také před katedrálou Božského Spasitele v centru Ostravy, kde se v té době konala pontifikální mše.

Velikonoce na Mariánském náměstí

V roce 2019 se svého velikonočního jarmarku dočkali také obyvatelé ostravského obvodu Mariánské hory a Hulváky. Stalo se tak v souvislosti se slavnostně otevřeným zrekonstruovaným Mariánským náměstím. Dopoledne bylo věnováno školkám a školám, odpoledne od 14 hodin byla celá akce určená široké veřejnosti.

Až do večera si pak návštěvníci mohli zakoupit velikonoční zboží, nebo okusit speciální pokrmy a nápoje. K vidění byly i ukázky z lidových řemesel (řezbář, košíkář, přadlena vlny s živými ovečkami, flašinetář, pletení pomlázek, zdobení kraslic, výroba zajíčků).

V Ostravě samozřejmě nešlo o první velikonoční trhy. Níže ve fotogaleriích si můžete připomenout jarmak v centru Ostravy i na hradě.

Velikonoční trhy v centru Ostravy:

Velikonoce na hradě:

K velikonočním svátkům neodmyslitelně patří i jarní výzdoba, podívejte také (stačí kliknout na název okresu), jak vypadá letos například na BRUNTÁLSKU, na KARVINSKU, na NOVOJIČÍNSKU, v HLUČÍNĚ, v OPAVĚ, v OSTRAVĚ-JIHU a v OSTRAVĚ-PORUBĚ.

Zvon Salvator v Katedrále Božského Spasitele, březen 2021 v Ostravě.
Království stoletých zvonů: Deník byl v místech, kam běžný návštěvník nechodí
Chodí ještě vůbec na Velikonoční pondělí kluci a chlapi z Ostravy po domácnostech svých příbuzných a známých, aby vyšlehali ženy a dívky karabáčem nebo jalovcem?
Velikonoce po hornicku. Kořalka na Ostravsku tekla vždy, ale až po tradicích!
Sběratel má modely LEGO Technic, 30. března 2021 v Ostravě.
Viděli jste už krásy z lega u Ostravy? O Velikonocích dá stavitel nový Discovery