Zda se u radnice objeví i příští rok, není jasné. Velký dar měl u kolemjdoucích navodit atmosféru dětství, kdy se člověku jeví vše obrovské. Mezi obyvateli Ostravy dílo vzbudilo velké emoce, často negativní.

Před Vánocemi se o Velkém daru mluvilo i v souvislosti s originálním nasvícením. Místní aktivisté se ho rozhodli představit v jiném světle, a to doslova.

Na obrazovky se v novém kabátě vrací oblíbené Případy 1. oddělení. Česká televize v neděli večer uvede premiérový díl seriálu Devadesátky.
Devadesátky aneb Případy 1. oddělení startují. V krimi týmu známá tvář z Ostravy

Na vlastní náklady ho nasvítili, aby dle svých slov vyzdvihli jeho pozitiva i ve večerních hodinách. Umělecká instalace svítila zhruba tři hodiny a přilákala řadu návštěvníků.

Nasvětlená letošní nová vánoční výzdoba před Novou radnicí, dílo Eriky Bornové s názve Velký dar - úhel pohledu, na Prokešově náměstí, 22. prosince 2021 v Ostravě.Nasvětlená letošní nová vánoční výzdoba před Novou radnicí, dílo Eriky Bornové s názve Velký dar - úhel pohledu, na Prokešově náměstí, 22. prosince 2021 v Ostravě.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Velký dar je dílem Eriky Bornové, uznávané umělkyně a dcery významného malíře, ilustrátora a výtvarníka Adolfa Borna. Měří na délku i šířku jedenáct metrů, na výšku pak metrů deset.

Instalace vznikala v dílnách Národního divadla moravskoslezského pod dozorem ředitele PLATO Ostrava Marka Pokorného a vyšla město celkem na dva miliony korun. Erika Bornová se rozhodla svůj statisícový honorář věnovat na dobročinné účely.

Designer Outlet Sosnowiec, leden 2022, Polsko.
Hodinu od Ostravy. Polský outlet v Sosnowci láká na slevy i Čechy

Také na dalších místech Ostravy mizí vánoční atrakce a výzdoba. Například Masarykovo náměstí v centru Ostravy je už bez obřího ruského kola.

V Ostravě-Jihu a porubském obvodu byla například vánoční dekorace v neděli 9. ledna ještě stále k vidění - viz fotogalerie níže: