Počasí na vrcholech Jeseníků dokáže být nevyzpytatelné. Český hydrometeorologický ústav v pátek vydal výstrahu, podle které zde měl v sobotu od rána do večera foukat silný vítr s nárazy až devadesát kilometrů za hodinu - (více zde).

Lidé proto měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií. Jak to dopadlo?

Rozhledna na Cvilíně se poprvé rozzářila do noci 3. prosince 2021.
Rozhledna na Cvilíně se poprvé rozzářila do noci a zalarmovala strážníky

Na Praděd vyrazily zástupy běžkařů, turistů, pejskařů a rodiny s dětmi. Ti, kteří v sobotu zariskovali, měli štěstí a vyšlo jim to.

Extrémní zážitky

Zatímco na Ovčárně, na Barborce nebo kolem Kurzovní chvílemi vládlo téměř bezvětří, nad hranicí lesa vítr skutečně předváděl, co dokáže. 

Navzdory předpovědi silného větru vyrazili turisté, běžkaři, pejskaři i rodiny s dětmi na Praděd. 4. 12. 2021Jeseníky, Praděd, 4. prosince 2021.Zdroj: Deník/František Kuba

A silný vítr v kombinaci s mrazem také nachystal návštěvníkům Pradědu skutečně extrémní zážitky. Stačilo ale správné oblečení, zahřát se pohybem a na chvíli zatnout zuby.

Odměnou byly nádherné výhledy na hřebenech (viz fotogalerie níže) a lidé si užili i první sněhové radovánky.

Posledních pár stovek metrů na Praděd se dalo přečkat bez omrzlin. Na vrcholu Pradědu už restaurace a veřejné prostory ve vysílači posloužily jako ohřívárna.

Borůvkové lívance 

Není nad to nechat se ofouknout, trochu promrznout, pořádně ze zapotit a pak se před zpáteční zpáteční cestou vyladit horkým čajem, grogem, čočkovou polévkou nebo zelňačkou.

Přeplněná krnovská nemocnice zveřejnila emotivní fotografie, aby si veřejnost uvědomila, jak je péče o pacienty s Covid-19 náročná fyzicky i psychicky.
EMOTIVNÍ FOTO: Takto to nyní vypadá na přeplněném covidovém oddělení v Krnově

Na Kurzovní návštěvníky lákaly dokonce i borůvkové lívance. Pro fanoušky Jeseníků i pro provozovatele horských středisek byla sobota 4. prosince slibný start do nové zimní sezony.