"Mobilní stan se zázemím je od zprovoznění stále umístěn za Správní budovou v areálu nemocnice. PCR testy jsou po celou dobu prováděny jen pacientům v autech, kteří v nich vjedou do stanu a mají žádanku k provedení odběru," připomněla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Od května loňského roku je testování v Městské nemocnici Ostrava umožněno také samoplátcům. Otevřené je denně od 7 do 15 hodin.  

Covidová ARO jednotka v nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice. Ilustrační foto.
MS kraj se chystá na silnější vlnu. Jsme na hranici, přiznává hejtman Vondrák

„Před rokem před zprovozněním odběrového centra jsme měli k dispozici dva prázdné kontejnery a jeden obloukový stan, které jsme vybavili veškerým potřebným materiálem včetně osobních ochranných prostředků. Vytvořili jsme zázemí pro odběrové týmy a nastavili logistiku průjezdu vozidel odběrovým místem v areálu nemocnice. Limitním faktorem pro nás tenkrát byly dodávky ochranných pomůcek pro personál. Těch jsme měli zhruba jen na týden provozu a obávali jsme se, že kvůli tomu nebudeme schopni stěry provádět. A teď už je za námi úspěšně rok provozu s téměř 31 tisíci PCR testy, který byl nejen v tomto směru velmi náročný,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Uhlig.

V odběrovém centru bylo za rok fungování provedeno 30 978 PCR testů. Tým, který se odběrům věnuje, tvoří dvě všeobecné zdravotní sestry a administrativní pracovník. Nejvíce PCR testů má na kontě za pondělí 5. ledna, a to 267. Kapacita odběrového centra je nyní nastavena podle kapacity v novém rezervačním systému Reservatic na 90 testů za den.

Ilustrační foto
Rok covidu v obchodech: lidé kupují webkamery i pekárny, parfémy nikdo nechce

Od 11. května 2020 v MNO testují také samoplátce, a to bez nutnosti žádanky od praktického lékaře nebo hygienické stanice. Celkově jich PCR test (stěr z patrových oblouků a nosu) podstoupilo 5724. Do stejné kategorie spadají také pendleři. Své testy si hradí buď hotově, nebo kartou přímo v odběrovém centru nemocnice. Aktuální částka s vystavením potvrzení o výsledku vyšetření je 1600 korun.

„O vysoké profesionalitě a zároveň empatii odběrového týmu svědčí pochvaly, které jsme obdrželi, zejména od rodičů dětí, kteří mají srovnání s ostatními odběrovými místy a v případě potřeby se k nám opakovaně vracejí. Poděkovat chci všem, kteří nám pomáhají zajišťovat provoz našeho odběrového centra,“ uvedla Olga Hasáková, manažerka kvality MNO, která se o jeho provoz od začátku stará.

Frenštát pod Radhoštěm a okolí v pátek 19. března 2021 ráno.
PODÍVEJTE SE: Do Beskyd se vrátila zima! Takto vypadají snímky z dronu

Stále platí, že test je proveden jen objednaným pacientům. Žádanku vypisuje lékař nebo Krajská hygienická stanice. Od začátku roku ale došlo k změně při výběru místa pro provedení odběru. Po vypsání žádanky lékařem si pacient, ale také samoplátce bez žádanky vybírá odběrové místo, datum a čas sám v systému Reservatic. Bez objednání není testování možné. Příjezd do odběrového centra, které je v areálu nemocnice, je určen z ulice Varenská a výjezd na ulici Hornopolní. Správná cesta je označena šipkami.