Stejně jako v minulých sezonách i letos moravskoslezští hasiči připravili na svých webových stránkách seznam firem, které za úplatu odklízejí sníh a led ze střech objektů.

Jak uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela, do veřejné databáze se zatím přihlásilo osmaosmdesát firem z celého regionu - aktuální přehled zde.

Jak bude v únoru?Po relativně teplejším období, které panovalo na území republiky od začátku roku, bude konec ledna a začátek února ve znamení chladnějšího počasí. Později se začne pozvolna oteplovat, ale noční teploty zůstanou většinou pod nulou a denní se budou pohybovat kolem bodu mrazu. Celkově bude nastávající období až do 22. února teplotně průměrné. Do konce ledna očekáváme i více srážek, než je obvyklé, a v prvních třech únorových týdnech bude množství srážek průměrné nebo i slabě podprůměrné. Z hlediska celkového období i srážkové úhrny by se měly pohybovat kolem dlouhodobého průměru. *Zdroj: ČHMÚ

Podobné seznamy existují i v dalších krajích, zájem firem však není zdaleka takový, jako Moravskoslezském kraji.

„Takový seznam je i v rámci České republiky svým rozsahem ojedinělý," řekl Kůdela s tím, že přihlásit se mohou i další firmy.

Nebezpečí

Podle Kůdely budou profesionální hasiči zasahovat pouze v akutních případech. „Když hrozí bezprostřední zranění chodců a zničení majetku pádem sněhového převisu či rampouchů. Žadatele o pomoc v případech, když bezprostřední nebezpečí nehrozí, zpravidla odkazujeme na komerční služby," řekl Kůdela.

Povinnost

O odklízení sněhu a ledu ze střech by se měli starat samotní majitelé nemovitostí.

„Shazování sněhových převisů a rampouchů ze střech je povinností jednotlivých majitelů domů a objektů, ať už jsou v majetku či správě obce, kraje, státu, nebo v soukromých rukou. Již ve stavební dokumentaci je uvedeno a schváleno, kolik centimetrů prachového a těžkého sněhu může na konkrétní střeše maximálně ležet," vysvětlil Kůdela.

Obce se při odstraňování sněhu a ledu ze střech svých budov mohou domluvit i s dobrovolnými či podnikovými hasiči.

Sněhové převisy, které by mohly ohrozit chodce i školáky, odstraňovali v těchto dnech hasiči například ze střech slezskoostravské radnice, krajského soudu i ze střechy základní školy v Březinově ulici v Ostravě-Jihu.