Společnou kandidátku ODS a TOP 09 povede v podzimních krajských volbách tandem současného náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Jakub Unucky a přednostky Popáleninové kliniky FN Ostrava Zdeňky Němečkové Crkvenjaš.

Trojkou je další ze současných náměstků hejtmana Stanislav Folwarczny. Podle koaliční dohody bude TOP 09 reprezentovat ředitelka opavského gymnázia Monika Klapková na čtvrtém místě.

Politik Josef Babka při fotografování pro Deník, duben 2020 v Ostravě.
Politický matador Josef Babka: Věřím, že pandemie vymýtí odmítání očkovat děti

Silné zastoupení na kandidátce mají úspěšní komunální politici, včetně pátého starosty Šilheřovic Radka Kani. Zástupci obou stran o tom dnes podepsali memorandum o volební spolupráci.

„Žádný voličský hlas již nesmí propadnout a chceme-li vyhrát volby, musíme jít do voleb společně. Spojili jsme proto síly a vytvořili silný tým profesionálů, který má vizi a reálný plán pro náš kraj,“ uvedl nově zvolený lídr této kandidátky Jakub Unucka. Ten má už čtyři roky v Moravskoslezském kraji na starosti dopravu a chytrá IT řešení. V příštích letech se chce Jakub Unucka zaměřit hlavně na další ekonomický rozvoj kraje.

„Náš kraj stojí před novou výzvou. Koronavirová pandemie bude mít řadu negativních hospodářských důsledků, do toho dál pokračuje celoevropský odklon od těžby a spalování uhlí. Obojí se našeho kraje velmi dotýká a já obojí vnímám jako velkou příležitost. Mám za sebou ekonomicky silný a kompetentní tým, se kterým to dokážu,“ dodal ke své kandidatuře Unucka.

Politik Petr Kajnar při fotografování pro Deník, 16. dubna 2020 v Ostravě.
Lídr krajské ČSSD Petr Kajnar o koronaviru pro Deník: Je snadné hledat chyby

Obdobně to vidí i krajský předseda TOP 09 a senátor Herbert Pavera. „Máme šanci ukázat, že umíme dělat politické změny. Naše spojenectví je přirozené a věřím, že společně oslovíme mnohem více voličů. Na kandidátku jsme nabídli odborníky a lidi, kteří mají důvěru občanů, jako je například opavská zastupitelka a ředitelka gymnázia Monika Klapková nebo současný rektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja,“ pokračoval Pavera, který bude zároveň usilovat o hlasy voličů z 18. místa kandidátky.

Svůj názor vyjádřil také předseda ODS v Moravskoslezském kraji Pavel Drobil. „„Společná kandidátka v kraji s TOP 09 je výborný signál, za který jsem moc rád. Zároveň jsem ale zklamaný, že nás s plánem společné středopravicové kandidátky ostatní demokratické strany odmítly. Bohužel očekávám, že jejich hlasy propadnou podobně jako v krajských volbách v roce 2016, a to je z dlouhodobého hlediska pro celý kraj škoda,“ dodal Drobil.