„Počasí jim tentokrát nedovolilo pracovat při údržbě venkovních prostor, především naší zahrady. Uplatnily se vevnitř, kde uklidily společné prostory včetně kuřáren či čtyř třípatrových požárních schodišť,“ popisoval Marek Tejzr, provozně-technický vedoucí v Domově Sluníčko. Pomoc vězenkyň podle něho nebyla zdaleka první, objevují se zde docela pravidelně a pro zařízení (zejména jeho údržbu) představují velký přínos.

„Náš personál i klienti o nich ví a nikdo nevznesl žádné výhrady,“ pokračoval Tejzr s tím, že všechny brigádnice si dovezli z VVO ve vlastním mikrobusu a po „šichtě“ je dopravili zpět. Běžní příslušníci vězeňské služby do domova seniorů odsouzené nedoprovázeli – nebylo jich třeba. Doprovod zajistila dvojice vychovatelů.

„Máme rozsáhlý objekt s kapacitou více než 180 klientů. Proto jsou nás všichni, kteří chtějí pomoci, vítán. Odsouzení zde kromě úklidu při svých dřívějších brigádách zametali zahradu, hrabali listí či pleli záhony,“ líčil provozně-technický vedoucí.

Jiří Včelař Kotas
Chtěl být prezidentem, teď má na krku mezinárodní zatykač

Impuls pro tyto aktivity vzešel předloni přímo z věznice. „Rozhodli jsme se totiž nabídnout pomoc seniorům a oslovili vedení domova s nabídkou příležitostných prací,“ vysvětlovala mluvčí VVO Marie Bílková. Upozornila, že těchto „volnočasových aktivit“ se však smí účastnit jen pouze vězni, kteří nebyli odsouzeni za násilné trestné činy. „Musí též splňovat podmínky pro udělení takzvaného institutu opuštění věznice,“ pokračovala Bílková.

Trestankyň a později i trestanců už se ve Sluníčku vystřídalo na pětadvacet. Nebyli střeženi, ale pouze pod dohledem odborných pracovníků věznice. „Tyto akce slouží u odsouzených k upevnění hodnotového žebříčku, smyslu pro zodpovědnost a pracovních návyků“ dodala mluvčí ostravské věznice.

Spolupráce všemi směry

Sluníčko je domov pro seniory otevřený mezigenerační spolupráci. Jezdí do něj uklízet nejen vězni, ale i školáci z Velké Polomi (kteří za to získali také nominaci na Cenu Ď udělovanou dobrodincům v oblasti kultury, charity, vědy, vzdělávání a morálních hodnot v ČR). V kuchyni mají praxi kuchařští učni z Poruby, sociální rehabilitace v areálu vykonávají hendikepovaní se sdružení Čtyřlístek, ruku k dílu v rámci společenské odpovědnosti přikládají pracovníci firmy Siemens a ke klientům docházejí dobrovolníci organizace ADRA.

Památkově chráněná mozaika ze 70. let minulého století je součástí nového stacionáře psychiatrického oddělení FNO. Díky němu podle primáře Petra Šilhána (na snímku) pacientům umožní lepší a rychlejší zapojení.
Peníze z Norska pomáhají dětem i psychiatrickým pacientům