Tipli byste si, který den byl pro ostravskou zoo letos v létě z hlediska návštěvnosti nejlepší?

„Bylo to úterý 15. srpna, kdy do zoo dorazilo 7813 návštěvníků. Souvislost to má určitě s tím, že tento den je v sousedním Polsku státním svátkem. Právě turisté z této země tvoří 25 až 30 procent našich návštěvníků. Ostravskou zoo hojně navštěvují i lidé ze sousedního Slovenska. Pro ně i lidi z polského pohraničí je to nejbližší zoologická zahrada,“ vysvětlila mluvčí zoo Šárka Nováková.

Jak dodala, ostravská zoologická zahrada se v posledních deseti letech díky investicím výrazně proměnila, nabízí lidem nové pavilony a výrazně se zlepšily i služby pro návštěvníky.

Rekonstrukce ulici Českobratrské v Ostravě, 4. zaří 2017.
Českobratrská ulice se mění k nepoznání. Bude z ní ostravský bulvár

Velkému zájmu návštěvníků se v průběhu letošních měsíců opět těšila oblast Dolní Vítkovice (DOV).

„Díky letní akci DOVáděj v DOVu po celé léto mohli návštěvníci využít slevy na opakované vstupné. Tradičně byl velmi oblíbený Velký a Malý svět techniky, výrazně ožil také Landek Park, a to nejen jako kemp, ale také jako skutečná příměstská rekreační zóna a cíl cyklistů. Obecně jsme co do návštěvnosti v mírném nadprůměru,“ uvedla mluvčí DOV Pavlína Copková.

Kemp Landek Park, který je součástí DOV, se pomalu, ale jistě stává cílem ubytování turistů ze všech koutů republiky. Přibývá i návštěvníků ze zahraničí.

Letní návštěvnost ostravských koupališť spravovaných společností Sareza byla letos o 35 procent vyšší než loni v létě.

„Je zřejmé, že toto porovnání vychází tak výrazně pro letošní léto hlavně proto, že loni bylo kvůli rekonstrukci uzavřeno koupaliště Krytého bazénu Ostrava-Poruba. Ovšem i při porovnání návštěvnosti ostatních koupališť je letošní letní sezona lepší než loňská,“ sdělila mluvčí společnosti Sareza Hana Ryšánková. Čtyři ostravská koupaliště, která Sareza provozuje, letos od května do srpna navštívilo celkem přes 350 tisíc lidí, loni to bylo necelých 259 tisíc.

Koupaliště v Proskovicích - Kuňkaliště,  srpen 2017.
Kuňkaliště Proskovice je jedním z nejmenších koupališť v širším okolí Ostravy

OTÁZKA K TÉMATU: Vydařila se letošní turistická sezona?

Odpovídá David Karčmář, ředitel Krajské destinační společnosti Moravian-Silesian Tourism, s. r. o.:Oficiální statistická data návštěvnosti v hromadných ubytovacích zařízeních za letní turistickou sezonu budou k dispozici až v polovině října. Nicméně zprávy z jednotlivých turistických oblastí (Beskydy Valašsko, Těšínské Slezsko, Moravské Kravařsko, Ostravsko, Opavské Slezsko a Jeseníky) jsou velmi pozitivní a téměř všichni hlásí nárůst návštěvníků oproti loňskému létu. Lze tedy předpokládat, že i oficiální data budou pro náš region příznivá. Některá zařízení, která mají opravdu komplexní nabídku se zajímavým produktem a vysokým standardem služeb, byla přes prázdniny zcela vyprodána. A na své si přišla i Ostrava, protože letní eventy v podobě festivalů jako Beats for Love, Colours of Ostrava, Festival v ulicích nebo Rozmarné slavnosti řeky Ostravice zaplnily návštěvníky jak Ostravu, tak i ubytovací zařízení. V průběhu léta se konalo mnoho zajímavých akcí také mimo Ostravu.

Kampus Palace na Smetanově náměstí.
Studenti v Ostravě mají letos na výběr: koleje, nebo privát?