„Je to špatné! Od doby, co nám onemocněla pošťačka, látají doručování, jak se dá. V prosinci zde nechodila pošta skoro vůbec, pak rozváželi tu doporučenou jednou týdně, teď jezdívají v pondělky a pátky, další dny už ne…“ popisuje novobělský starosta Lubomír Bahr.

Právě on na setkání se zákonodárci – Lukášem Černohorským od Pirátů, Adreou Babišovou, Zuzanou Ožanovou, Alešem Juchelkou z ANO, Leo Luzarem z KSČM – otevírá diskuzi o selhávání služeb České pošty na Ostravsku. Lidé si stěžují od podzimu a od Vánoc už doslova zuří.

Nová Bělá má podle Bahra doručovací rajony nazvané podle ulic Mitrovická a Krmelínská. „Ve druhém nejezdila pošta i deset dnů. Občané i když byli doma, měli ve schránkách výzvy k vyzvednutí zásilek. To je doručovatelé vypisují předem, aby se nezdržovali?“ konstatuje Bahr.

I tajemnice sousední starobělské radnice Jarmila Kaločová hovoří o onemocnění pošťačky a podobných zkušenostech se záskokem. „Nikdo není schopen ji nahradit. Máme sice klučinu, co doručuje a snaží se, ale i přesto probleskne zpráva, že pošta došla jednou za týden,“ podotýká.

Proskovická starostka Marie Matějová listonoše v terénu lituje. „I u nás marodí a náhrada není. Nemyslím, že trucuje, anebo se ulívá, má tu práci rád, ale je opravdu fyzicky náročná. Lidé poté nadávají na přepážce paní, která nemůže za to, že jim pošta chodí pozdě či vůbec,“ vysvětluje.

Trable s doručováním má samotná radnice Proskovic. „Dostáváme důležité dokumenty spěchající na vyřízení a občas je to úctyhodná hromádka. Naše tajemnice si vyžádala donášení pošty,“ upřesňuje Matějová. Sousedé vidí místo běžných pošťáků v ulicích snad i lidi z depa na Dubině…

„Aktuálním problémem je, že chodívají prakticky jen doručenky pro vyzvednutí zásilek. To i v případě obyčejných dopisů,“ líčí Radomír Orkáč, radní z Hrabové. I tady spolehlivý pošťák končí kvůli zdraví a se dvěma postupně se střídajícími listonoši nemívají místní příliš dobré zkušenosti.

„Občané chtějí dostat svou poštu a přehlížejí skutečnost, že k nim chodí doručovatel, jenž je v zácviku na zkoušku, a nezvládá zcela to nasazení. Zejména, když si spousta lidí objedná balíčky z Číny,“ tvrdí Orkáč. Doporučuje být tolerantní – pošta prý nemá tyto potíže pouze v Ostravě.

„Domníváme se, že je to celostátní. Pošta už kapacitně nestíhá a nemá lidi. Tabulkově placení doručovatelé si za objíždění rajonů na kole vydělají dvanáct tisíc korun,“ shrnuje starosta Nové Bělé. Dodává, že moravskoslezští poslanci slíbili tlak na ministra vnitra, aby situaci řešil.

Listonoši marodí a vůbec chybí… ale dostanou přidáno

Složitá personální situace způsobená dlouho- i krátkodobými nemocenskými. A mimoto nízká poptávka po volných místech listonošů. To jsou podle Matyáše Vilíka, mluvčího České pošty, příčiny potíží s doručováním zásilek. „V prvním týdnu března se celková absence listovních doručovatelů pohybovala na hranici osmadvaceti procent,“ říká Vilík s tím, že stávající pošťáci kvůli tomu mají prodloužené směny.

Vypomáhají – jak si proskovičtí všimli – skutečně také směnaři, balíkoví doručovatelé, vedoucí depa i jejich zástupci či všichni vedoucí dodejny! Česká pošta každopádně hledá další listonoše a těm s tarifní mzdou přidá od dubna deset procent. „I proto bychom mohli nabírat více nových pracovníků,“ vzkazuje mluvčí a omlouvá se za případné problémy s doručováním.

Česká pošta vítá i řešení těchto trablů na úrovni regionálních zákonodárců – poslanci totiž aktuálně projednávají právě novelu poštovního zákona; ta má zajistit „adekvátní úhradu státu za univerzální službu“.

Bývalá ubytovna v centru Ostravy, březen 2019.
Ubytovna v Ostravě půjde k zemi. Co bude místo ní, se neví