Fungují jako „rychlé spojky“. A to všechno bez nároku na finanční odměnu. Svou práci dělají srdcem.

„Dělám to především kvůli dobrému pocitu. A také skvělým kamarádům, které zde získám. Samozřejmě rovněž kvůli zkušenostem, které doufám uplatním v budoucnu,“ říká dobrovolník Filip Sahula, který pomáhá v olympijském parku v Ostravě již od prvního dne.

„Šel jsem tady s tím, že to není finančně ohodnocené, a dělám to rád. Myslím si, že odměna v podobě oblečení a zkušeností je více než dostatečná,“ dodává mladý dobrovolník.

Bývalý mistr světa v běhu na lyžích Martin Koukal.
Olympijský festival: Martin Koukal učil děti běhat na lyžích

Kromě bundy, mikiny a čepice oceňuje i jiné benefity dobrovolníka. „Kromě oblečení je nám poskytnuta strava, dostanu certifikát dobrovolníka Českého olympijského výboru,“ prozrazuje.

Filip je i velký sportovní fanoušek. „K mým největším zájmům patří skoky na lyžích, ale jen pasivně. Jinak nepohrdnu žádným zimním sportem,“ usmívá se.

A jak Filip Sahula bojuje s chladným prostředím vítkovické Ostravar Arény? „Zvládám to tady skvěle. Zimou netrpím, ale vím, že někteří dobrovolníci jsou zimomřiví. Organizačně je vše skvěle zařízené a dochází k pravidelnému střídání pozic,“ odkrývá část dobrovolnické práce.

Olympijský festival v Ostravě u Ostravar Arény, únor 2018. Ilustrační foto.
Na chvíli bobistou, sáňkařem nebo skeletonistou

Fakt, že v Ostravě žijí skuteční srdcaři, potvrzuje i vedoucí dobrovolníků v ostravském olympijském parku Jan Pastrňák.. „Dobrovolníky už nehledáme, v Ostravě máme databázi lidí, kteří pravidelně chodí. Některé zájemce jsme museli dokonce odmítat,“ prozrazuje.

„Aktuálně máme sto padesát dobrovolníků. Pracují mezi námi jak studenti, tak i důchodci,“ dodává.

V týdnu dobrovolníci pracují ve dvou intervalech. Dopoledne od 8.30 do 14 hodin, odpolední směna pak trvá od 13.30 do 19 hodin.

O víkendu se intervaly o hodinu prodlužují.

Potkat dobrovolníky v ostravském olympijském parku bude možné až do 25. února.

Jejich další plánovanou akcí je kontinentální pohár v atletice, který se v Ostravě uskuteční v září letošního roku. „Všem zúčastněným děkujeme za jejich práci,“ uzavřel Jan Pastrňák.

Ostravský olympijský festival navštívila legenda běžeckého lyžování - Květa Jeriová-Pecková.
Květa Jeriová-Pecková o Olympijském festivalu v Ostravě: Být malá, jsem nadšená

Zítřejší program (23. února)
9.00 Po celý den volné sportování v těchto sportech: atletika, stolní tenis, cheerleading (Ostravar Aréna), běh na lyžích (Moravskoslezský kraj a České dráhy běžecká trať), boby, saně, skeleton (T-Mobile Sliding Centrum), curling (Ostrava!!! curling), hokejbal (hokejbalový trenažér), krasobruslení (Ledová cesta), lední hokej (ŠKODA AUTO hokejová plocha), longboarding (Visa pumptrack), skoky na lyžích (Radiožurnál skokanský můstek), snowboardcross (Visa pumptrack), snowboarding (Coca-Cola snowpark), biatlon (ČEPS biatlonová střelnice).

K tomu navíc:
10.00 krasobruslení (ŠKODA AUTO hokejová plocha), Lenka Kulovaná a pořad Lvíčata.
15.30 biatlon (ČEPS biatlonová střelnice), závody pro veřejnost.
17.00 autogramiáda (stánek Moravskoslezského kraje), Táňa Netoličková a Jaroslav Netolička.
17.00 snowboardcross (Visa pumptrack), vyřazovací závody.