„Dejte mi tu laťku na 145 centimetrů, to musím přeskočit, vždyť na střední škole jsem měl rekord 165 centimetrů," otáčí se odhadem čtyřicetiletý sympaťák ke svým známým a dívky u výškařského sektoru tedy dávají laťku na 145. Rychlý rozběh, odraz, ale laťka padá.

„Leknul jsem se, najednou mi to připadalo hodně vysoko," odchází ze sportoviště muž, ostatní jej ale utěšují a chválí, že i těch 140, co skočil, bylo hodně slušných.

Jen o pár metrů dál probíhá právě závod v běhu. Na nalajnové dráze s opravdovdickým atletickým povrchem. Závodníci startují z opravdických atletických bloků a zazní jim k tomu i startovní výstřel. V polovině trati se odhadem čtyřletá holčička rozpláče. „Už je nedoběhnu," stěžuje se tatíkovi a ukazuje na své dva soupeře, kteří se už blíží k cíli. „Nevadí, vždyť jsi z nich byla nejmenší a jsi šikulka, žes to tak dobře zvládla," chválí malou blondýnku otec. Jako by jí vlil sílu do žil, holčička přestává fňukat a finišuje.

Na pískovém hřišti si právě zkouší beach tenis i Jan Gomola. „Je to teda makačka, hrát na tak velkém placu jeden na jednoho, to se člověk fakt naběhá. Navíc ten písek je sice příjemný, ale pohyb v něm dá jednomu pořádně zabrat," usmívá se mladý muž, který hraje závodně stolní tenis.

Černá louka: Hokejisté Vítkovic při florbalové exibici

Živo ale bylo o víkendu nejen na otevřených sportovištích Olympijského parku na Masarykově náměstí. Třeba v areálu na Černé louce předváděli své umění hodinu po sobotním poledni judisté. Mladí členové klubu 1. Judo Club Baník Ostrava zájemcům ukazovali, co všechno se už naučili. A jejich trenér vysvětloval přihlížejícím, že judo není až tak o síle a váze, ale spíše se využívá technika a třeba i váha protivníka.

Na odpolední hodiny byly připraveny exibice házenkářů a v 17 hodin pak začal zápas ve florbale mezi 1. SC Tempish Vítkovice. Soupeřem jim byli extraligoví hokejisté Vítkovic. Mezi nimi nechyběly hvězdy, jako například Ondřej Roman, Jan Výtisk či Rostislav Olesz. Na tento zápas se přišly podívat stovky lidí. Začátek sice ovládli florbalisté a dostali se do jasného vedení, pak ale vstřelil první gól hokejistů Ondřej Roman. A protože se jednalo o exibici, která většinou končí spravedlivou remízou, byl konečný výsledek 7:7.

Bavili se nejen sportovci, ale i diváci, a to je večer ještě čekala ukázka boxu, koncert skupiny Fiha a vystoupení tanečnic brazislké samby.