STAV PO ROCE

Rekonstrukce pasáže probíhala na podzim loňského roku. „V rámci investiční akce byla provedena celková repase konstrukcí pasáže podlaha, odvodnění, stěny, nové osvětlení, výměna výkladců, dveří, rekonstrukce parteru domu Tyršova 25. U obou vstupů do pasáže byla instalována mříž pro uzavírání v nočních hodinách," uvedla mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková. Nyní už jsou veškeré opravy dokončeny.

Opravená pasáž VesmírNejvýraznější změnou, které se někteří obyvatelé bytů umístěných v pasáži Vesmír obávali, je uzavření průchodu od 23 do 5 hodin. Mříže jsou zamykány policisty města Ostravy, kteří celou pasáž nejprve projdou a zkontrolují, zda se v ní nenachází bezdomovci, opilci či vandalové. Průchod je také 24 hodin denně snímán kamerami a bezpečnost v něm je plně zajištěna. Dříve byl v pasáži Vesmír několikrát vykraden obchod Alpsport. „Od rekonstrukce k loupeži už nedošlo a konečně se v obchodě cítíme lépe a můžeme v klidu dělat svou práci," komentovala situaci prodavačka obchodu Alpsport Martina Malíková.

Tma

I prodavačka trafiky Regina Schwarzová se cítí bezpečněji, je se změnami spokojena a nový vzhled pasáže si pochvaluje. Svěřila se nám ale s jedním problémem, který se už nějakou dobu snaží vyřešit.

Opravená pasáž Vesmír

„Otevírací doba trafiky začíná už v 6 hodin. Já přicházím zhruba o půl 6. Mříže pasáže se otevírají v 5 hodin a s nimi se zhasíná i noční světlo. Tady nastává problém. Než začne průchodem proudit denní světlo, je v něm tma. Výlohy naproti trafice nesvítí a lidé se pasáži raději vyhýbají. Přišla jsem tak o několik zákazníků.

„Kromě tohoto problému ale jiný zaznamenán nebyl a náklady na rekonstrukci pasáže Vesmír byly jistě správná investice. Průchod je bezpečnější, čistý a nezapáchá. „Dokonce jsem tady nejednou zahlédla fotografy, kteří snímali kosmonauta visícího uprostřed pasáže. To se mi tady dříve nestalo," pochlubila se Denisa Račáková, pracující v kavárně Pasáž, která se díky rekonstrukci konečně může pyšnit příjemnou zahrádkou.

Sabina Šrámková