Ostravská katedrála Božského Spasitele je uprostřed stavebního ruchu, ale církev už zde plánuje akce na letošní rok.

Termín dokončení rozsáhlé rekonstrukce, původně stanovený na září, by neměl být ohrožen. A to i přesto, že jde o nejrozsáhlejší a nejnákladnější stavební opravy ve více než sto let trvající historii svatostánku.

Lešení

„Momentálně z důvodu zimního období probíhají práce především v interiéru. Pracuje se na obnově dlažby, elektroinstalace, budování nových sociálních zařízení a dalších věcí, které jsou součástí projektu," přiblížil současné dění v katedrále generální vikář ostravsko-opavské diecéze Martin David.

Už nyní je ale budova obestavěna také lešením. Jakmile to počasí dovolí, začnou i práce venku. Opravit je třeba fasádu, střechu i sochařskou výzdobu. Renovace katedrály za zhruba 60 milionů korun je dosud nejdražší rekonstrukce, kterou diecéze realizovala. Začala loni v září.

Prohlídky

„Po opravách bude katedrála otevřená veřejnosti. Lidé si ji budou moci prohlédnout, plánujeme i průvodcovskou službu," řekl vikář s tím, že by se zde mohly pořádat například také koncerty.

Součástí projektu je rovněž vytvoření expozice, která přiblíží devatenáctiletou historii ostravsko-opavské diecéze. Návštěvníci za prohlídku podle Davidových slov nebudou platit.

„Katedrála samotná je nejvýznamnější stavbou v diecézi, také se říká, že to je matka kostelů v celé diecézi. Jde o jeden z největších kostelů na Moravě, druhý největší po velehradské bazilice," doplnil David.